Debat

Bedre Barsel: Ministerens manglende handling ødelægger ligestillingen

DEBAT: Barsel til fædre kommer ikke af sig selv. Dansk Industri har anbefalet et lovtiltag, så nu mangler der blot, at politikerne følger med, skriver to stiftere af foreningen Bedre Barsel.

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) har ikke taget opgaven om indførsel øremærket barsel til sig.
Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) har ikke taget opgaven om indførsel øremærket barsel til sig.Foto: /ritzau/Ólafur Steinar Gestsson
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristine Vestergaard Bjerre og Louise Cathrine Nørmark
Stiftere af Bedre Barsel

Med henvisning til den danske model om at lade arbejdsmarkedets parter selv aftale tingene, har Mogens Jensen (S) som ligestillingsminister ikke taget sin opgave på sig.

Men med Dansk Industris historiske udmelding om, at de faktisk ønsker, at staten blander sig og øremærker en del af barslen til fædre, har ligestillingsministeren ikke længere den forklaring at falde tilbage på, når det gælder om at få flere mænd til at tage barsel.

Tæt på ingen udvikling
Vi hører tit argumentet om, at det skal være op til forældrene selv at bestemme, hvordan de vil fordele barslen. Men der sker tæt på ingen udvikling på området, og mor tager stadig 90 procent af den samlede barsel.

Vi har brug for, at staten blander sig og laver lovgivning på dette område, fordi tingene ikke rykker sig af sig selv.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Man kunne godt sige: Mændene er ikke interesserede i at holde lang barsel, og sådan er det bare. Hvorfor skal vi ændre på det?

Men så enkel er virkeligheden ikke. Vi er underlagt nogle normer og diskurser i vores samfund og kultur, som kan gøre det svært for mor at afgive barslen og svært for far at bede om den.

Vi er underlagt nogle normer og diskurser i vores samfund og kultur, som kan gøre det svært for mor at afgive barslen og svært for far at bede om den.

Kristine Vestergaard Bjerre og Louise Cathrine Nørmark
Stiftere af Bedre Barsel

Mere lige barsel er bydende nødvendigt – den følges nemlig af så mange fordele for hele samfundet, at det er svært at ignorere.

30 procent mangler opbakning
Mænds rettigheder forbedres, fordi de får en mere ligeværdig position i familien i form af en større tilknytning til børnene og medbestemmelse i husholdningen. Og når far hjælper mere til derhjemme, ser vi også færre skilsmisser.

Det fremgår af en ny rapport: State of Nordic Fathers, som Nordisk Ministerråd blandt andet står bag. 

På arbejdsmarkedet vil mændene med en lovbestemt, øremærket barsel ikke blive afvist af arbejdsgiver, når de efterspørger barsel, som vi ofte ser eksempler på i vores arbejde i foreningen – dette gælder især i håndværkerbranchen.

Dette fænomen understreges yderligere af en analyse fra december 2017 foretaget af Epinion for en række fagorganisationer. 

Her fremgår det, at 30 procent af en række adspurgte småbørnsforældre svarer, at manglende opbakning fra arbejdsgiver om orlov til fædre kan være en barriere i forhold til at holde en lang orlov med barnet. 

Kvinders rettigheder forbedres, fordi de ikke i samme grad vil opleve at blive overhalet af mændene karrieremæssigt. 

Læs også

Et skridt på vejen mod lige løn
Ifølge den tidligere nævnte rapport betyder længere barsel til far også, at mændene tager mere del i husholdningen og hjælper med huslige pligter. 

Mere hjælp til mor i hjemmet betyder færre kvinder i deltidsstillinger, og det vil gøre en kæmpe forskel, når det gælder ligeløn.

Længere barsel til far er et skridt på vej mod mere lige løn mellem kønnene. 

Fordelene ved far-barsel er mange – men den politiske vilje til at få implementeret den øremærkede barsel synes forbløffende lille.

Hos Bedre Barsel har vi længe bakket op om og forklaret vigtigheden af længere barsel til far, og vi håber på, at ligestillingsministeren nu vil lytte og levere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024