Debat

Borgeren ved roret

DEBAT: Anna Mee Allerslev (R), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, har en mission. Hun ønsker, at borgeren er ved roret i jobsøgningen frem for den virkelighed, hun ser i dag, der er præget af styring og sanktioner.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Problemet opstår, når kontrollen, registreringspligterne og tidstyranniet bliver så omfattende, at den står i vejen for tilliden og samarbejdet mellem jobcenteret og den ledige. Og det er desværre den virkelighed, vi oplever i kommunerne. 

Anna Mee Allerslev (R)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

Af Anna Mee Allerslev (R)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København

Lad mig begynde med en vision: Kommunernes jobindsats er så attraktiv, at de ledige vælger den til, selv om det er muligt at vælge den fra. De ledige i jobcentrene er medproducenter af deres egne forløb, og medarbejderen den kvalificerede coach, som med udgangspunkt i den lediges ønsker og behov guider den ledige til at vælge den løsning, som bringer den ledige i job.
Min vision er, at borgeren er ved roret, og ikke som i dag, hvor kontrol, pligter og sanktioner sætter kursen for de ledige.

Sådan er hverdagen på landets jobcentre desværre ikke i dag – heller ikke i København. Tværtimod har Ugebrevet A4 netop dokumenteret, at rekordmange ledige klager over de krav, som de bliver mødt med i jobcentrene.
Når jeg taler med mine kolleger fra de seks største byer i Danmark, er vi enige om, at det i høj grad skyldes, at beskæftigelsesområdet i usædvanlig høj grad er præget af kontrol, pligter og tidstyrani. Det er tidsrøvende og til tider direkte ødelæggende for relationen mellem ledige og medarbejdere på landets jobcentre.

Tillid frem for kontrol
At kommunerne er underlagt ret og pligt til aktivering af ledige er fair og helt naturligt. Og at beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) interesserer sig for, om kommunerne lever op til lovgivningen giver ligeledes god mening, fordi det i vid udstrækning er en garanti for de lediges retssikkerhed. Det anfægter jeg ikke.

Problemet opstår derimod, når kontrollen, registreringspligterne og tidstyranniet bliver så omfattende, at den står i vejen for tilliden og samarbejdet mellem jobcenteret og den ledige. Og det er desværre den virkelighed, vi oplever i kommunerne.

Der er i den grad behov for at lempe på kontrolforanstaltningerne. Der er behov for, at vi i langt højere grad, end tilfældet er i dag, tænker i tillid frem for kontrol over for såvel borgere som medarbejdere i kommunerne.

Flere muligheder til borgeren
”Borgeren ved roret” er mit seneste blandt mange svar på regeringens fejlslagne beskæftigelsespolitik. Et digitalt projekt, hvor de stærke ledige eksempelvis selv kan booke samtaler, selv kan gå på nettet og vælge aktivering og kurser og selv skrive cv og lægger planerne for, hvordan vedkommende hurtigst kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Med jobkonsulenten som coach.

Skal det lykkes, kræver det, at tre forudsætninger opfyldes og forenes i en samlet strategi: 

For det første kræver det de lediges fulde engagement i indsatsen. Tilliden til de ledige skal i fokus. Vi skal i jobcentrene have fokus på den ledige som medproducent. Langt de fleste kan og vil gerne selv finde et job. Den motivation skal vi understøtte dem i.

Det kræver for det andet, at vi systematisk udnytter nye teknologiske muligheder til at levere en sammenhængende service i høj kvalitet. Vi skal gøre brug af smarte digitale løsninger til at understøtte en tidlig forventningsafstemning. Den ledige skal mødes med tilbud og forløb, der er skræddersyet den enkeltes forudsætninger og behov.

Og endelig kræver det som sagt et kursskifte i beskæftigelseslovgivningen. Vi skal fra kontrol til tillid til gavn for både ledige og medarbejdere. Som beskæftigelseslovgivningen er i dag, skaber den mistillid til de ledige og opleves som en spændetrøje blandt de mange fagligt kompetente medarbejdere rundt om på landets jobcentre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Mee Allerslev

Ejendomsinvestor, partner i Real Estate AI, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024