Debat

DH: Jobindsats er ikke gearet til handicappede

DEBAT: Der skal satses på en mere inkluderende jobskabelse, hvis handicappede skal komme i job i en tid med høj arbejdsløshed, skriver Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer.
(Foto:Colourbox)
(Foto:Colourbox)
Researcher på Altinget | Social og Altinget | Udvikling.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stig Langvad
Formand for Danske Handicaporganisationer

Beskæftigelsessystemet er for meget system og for lidt beskæftigelse. Sådan lød statsministerens dom over beskæftigelsesindsatsen ved åbningen af Folketinget.

Det kan handicaporganisationerne kun nikke genkendende til. Alt for ofte oplever ledige med handicap at blive skåret over én kam i et beskæftigelsessystem, der hverken har fokus på handicap eller besidder den rette viden til at hjælpe dem i beskæftigelse.

I Danmark er kun 44 procent af personer med handicap i den erhvervsdygtige alder i arbejde mod 77 procent generelt i den erhvervsaktive del af befolkningen. Det er for lidt.

Fakta
Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Mange personer med handicap har et brændende ønske om at bidrage på arbejdsmarkedet, men ønsket bliver alt for sjældent forløst i et beskæftigelsessystem, hvor sanktioner og kontrol er det foretrukne beskæftigelsesværktøj.

For at en reform af beskæftigelsessystemet også skal komme personer med handicap til gavn, er det helt afgørende, at tre forhold er medtænkt i reformen.

Mange personer med handicap har et brændende ønske om at bidrage på arbejdsmarkedet, men ønsket bliver alt for sjældent forløst i et beskæftigelsessystem, hvor sanktioner og kontrol er det foretrukne beskæftigelsesværktøj.

Stig Langvad
Formand for Danske Handicaporganisationer

Det er nødvendigt med tværgående og konkrete mål for handicapindsatsen på nationalt niveau, hvis handicap ikke skal glemmes i beskæftigelsessystemet.

Regeljungle
De årlige ministermål er en vigtig løftestang for at sætte beskæftigelsesindsatsen for personer med handicap effektivt på den beskæftigelsespolitiske dagsorden nationalt, regionalt og lokalt.

Målbare målsætninger for indsatsen i de lokale beskæftigelsesplaner vil medføre, at jobcentre, andre aktører og lokale beskæftigelsesråd får det nødvendige fokus på ledige med handicap.

Det er håndholdt indsats med fokus på den enkeltes muligheder og udfordringer, der er forskellen på at blive inkluderet på arbejdsmarkedet og fastholdt i beskæftigelse.

Der er ingen tvivl om, at regeljunglen i jobcentrene er en hæmsko for medarbejdere, når de skal hjælpe ledige i arbejde. Det bliver sin sag at komme skemaer og papirbøvl til livs i et system, som i mange år har fået klar besked fra Christiansborg om at øge brugen af kontrol og sanktioner.

Også reform af fleksjobordningen og reform af kontanthjælpssystemet har indført flere krav og sanktioner for ledige. Det er dog vigtigt ikke at stirre sig blind på regler som den eneste barriere for en vellykket beskæftigelsesindsats for personer med handicap. Det er derfor opløftende, at regeringen nu lægger op til en beskæftigelsesindsats med udgangspunkt i den enkelte ledige.

Det er en oplagt mulighed for at bruge viden og erfaringer om mulighederne for at kombinere job og handicap mere direkte og aktivt i beskæftigelsesindsatsen. Det bør ske ved, at medarbejdere i jobcentrene og hos andre aktører får mere viden om handicap, muligheder og realistiske job og jobtyper for personer med forskellige typer af handicap gennem efter- og videreuddannelse. 

Inkluderende jobskabelse
Det er helt nødvendigt at satse på inkluderende jobskabelse, hvis personer med handicap skal have en reel mulighed for at komme i beskæftigelse i en tid med relativt høj arbejdsløshed og faldende beskæftigelse. Der er behov for et opgør med de seneste ti års ensidige fokus på arbejdsudbuddet.

Jobcentrenes indsats rettet mod den enkelte ledige er kun det ene ben, som beskæftigelsesindsatsen skal gå på. Jobcentre og andre aktører skal øge den virksomhedsrettede indsats og fokusere på jobskabelse for personer med handicap.

Det skal ske gennem effektiv og korrekt matchning af virksomheders konkrete behov for arbejdskraft med specifikke kompetencer blandt ledige med handicap.

Når handicaporganisationerne indtrængende appellerer til regeringen om at indrette beskæftigelsessystemet til også at kunne tage hånd om personer med nedsat arbejdsevne, herunder personer med handicap, er det fordi, rigtig mange kan og gerne vil bidrage på arbejdsmarkedet.

Samfundet går glip af en relevant arbejdskraft og vigtige ressourcer, når personer med handicap bliver glemt eller mødt af de forkerte indsatser i jobcentrene, som det ofte er tilfældet i dag. Det har vi ikke råd til - hverken økonomisk eller menneskeligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024