Debat

Direktør: Industriel revolution må ikke trykke bunden ud på arbejdsmarkedet

DEBAT: Kooperative og socialøkonomiske virksomheder kan være løsningen på at sikre, at bunden ikke trykkes væk under det danske arbejdsmarked, skriver Susanne Westhausen, der er direktør for Kooperationen.

Den fjerde industrielle revolution kendetegnes blandt andet ved apps som Wolt, Uber og Airbnb, hvor brugerne arbejder som selvstændige, skriver Susanne Westhausen.
Den fjerde industrielle revolution kendetegnes blandt andet ved apps som Wolt, Uber og Airbnb, hvor brugerne arbejder som selvstændige, skriver Susanne Westhausen.Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Westhausen
Direktør for Kooperationen

Der er ikke noget nyt i, at en industriel revolution rykker ved det arbejdsmarked, vi kender. Og der behøver heller ikke at være meget nyt ved det svar, vi finder frem.

For uanset om der er tale om industriens store omvæltning i 1800-tallet eller det digitale indtog på arbejdsmarkedet i dag, så vil mere demokrati på arbejdspladserne være den bedste medicin, hvis vi vil sikre, at omvæltningerne kommer hele samfundet til gavn.

Den fjerde industrielle revolution
Vores samfund udvikler sig. Nogle gange sker det i ryk, som medfører store omvæltninger.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

De sidste 200 år har vi kaldt de store ryk for industrielle revolutioner.

Vi står midt i den fjerde af slagsen, og den er ved at ændre vores samfund grundlæggende. Vi taler om disruption – altså om opbrud. Og det opbrud kan særligt mærkes på vores arbejdsmarked.

Når de internationale app-tjenester nægter at ansætte deres nationale underleverandører som medarbejder, så sparer de penge på udgifter til løn, pension, løn under sygdom, feriepenge og medarbejderforsikringer.

Susanne Westhausen
Direktør for Kooperationen

Den fjerde industrielle revolution er kendetegnet ved den totale integration mellem den industrielle produktion og det digitale. Du kender det fra alle de nye app-tjenester eller fra robotterne i produktionshallerne.

Og det ændrer måden, vi arbejder på.

Pludselig er det lokale cykelbud blevet ”selvstændigt”, fordi budfirmaet ikke længere ligger nede om hjørnet, men er en verdensomspændende app.

Cykelbuddet er ikke ansat, men en selvstændig enkeltmandsvirksomhed, som skriver kontrakt med budfirmaet om at levere en service.

Vi kender det fra apps som fastfoodudbringnings-appen Wolt og fra taxi-appen Uber. Og det er samme forretningsmodel, Airbnb og en lang række af de nye platforms- eller app-tjenester benytter sig af.

Prekære ansættelser
Når de internationale app-tjenester nægter at ansætte deres nationale underleverandører som medarbejder, så sparer de penge på udgifter til løn, pension, løn under sygdom, feriepenge og medarbejderforsikringer.

Det er arbejdstagerrettigheder, som arbejdsmarkedets parter har brugt over hundrede år på at blive enige om.

Med et tryk på en knap bliver de rettigheder slettet for cykelbuddet, der som selvstændig selv påtager sig ansvaret og udgifterne.

Men det er ikke kun de nye app-platforme, som skaber usikre ansættelsesforhold.

Vi ser det også inden for akademiske og kreative brancher, hvor brugen af korttidskontrakter er steget på rekordtid. Det er det, man kalder prekære ansættelser – og deraf den maleriske beskrivelse ”prækariatet”.

Det skaber en ny usikker underklasse, hvor jagten på en fast ansættelse bliver næsten uoverkommeligt svær – med deraf følgende dårligere pensionsopsparing, svagere forhandlingsevne til lønforhandlinger og dårligere mulighed for at planlægge sit arbejdsliv.

Læs også

De store og stabile skal hjælpe de små
Vi kan ikke få udviklingen til at gå baglæns. Og det skal vi heller ikke.

Men vi er nødt til at sikre os, at udviklingen er til gavn for de mange og ikke kun de få.

Da den første industrielle revolution fuldstændig ændrede vores måde at producere på, udfordrede det landmændenes levebrød, men de gik sammen og formede andelsmejerier, andelsslagterier og andelsbagerier.

Vi ser den samme tendens i dag. De demokratiske ejerformer skyder op som paddehatte efter regn for at skabe et værn mod de prekære ansættelser.

Det skal vi som samfund støtte op om. Vi skal understøtte det spirende vækstlag. Her skal mange dele af samfundet i spil.

De store, stabile organisationer skal hjælpe de små − som COOP gør det med deres “COOP crowdfunding”. Dem med stor viden på området skal stille den viden til rådighed − som vi gør i Kooperationen.

Og det offentlige skal bruge deres indkøbsmuskler til at understøtte de virksomhedstyper, vi gerne vil se flere af: kooperativer og socialøkonomiske virksomheder.

På den måde kan vi sikre, at den fjerde industrielle revolution ikke trykker bunden ud af det danske arbejdsmarked, men at hele samfundet kommer stærkere ud af det opbrud, vi står midt i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024