Efter advarsel om lovbrud: Partier vil have undersøgt statens miljøvurderinger af vindmøller på havet

To partier i Folketinget ønsker nu en undersøgelse af statens praksis for miljøvurderinger af vindmølleprojekter på havet. Venstre efterlyser desuden klare svar fra myndighederne. Det sker efter, at en række førende eksperter har advaret mod ulovlige metoder.

"Hvis der er tvivl om, hvorvidt vi har fulgt lovgivningen på det her område, bliver vi selvfølgelig nødt til at få vished og undersøge, om der har været en forkert praksis,” siger Konservatives energi- og forsyningsordfører, Dina Raabjerg.
"Hvis der er tvivl om, hvorvidt vi har fulgt lovgivningen på det her område, bliver vi selvfølgelig nødt til at få vished og undersøge, om der har været en forkert praksis,” siger Konservatives energi- og forsyningsordfører, Dina Raabjerg.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas ArpMarie Møller Munksgaard

Der bør gennemføres en undersøgelse af, om den danske stat har brudt med centrale miljøregler, når der i de seneste tre årtier er blevet givet tilladelser til at sætte vindmøller op på havet.

Det mener to af Folketingets partier.

”Hvis der er tvivl om, hvorvidt vi har fulgt lovgivningen på det her område, bliver vi selvfølgelig nødt til at få vished og undersøge, om der har været en forkert praksis,” siger Konservatives energi- og forsyningsordfører, Dina Raabjerg.

”Der skal ikke være nogen anlæg eller projekter, som kan omgå miljøundersøgelserne, som netop er til for at beskytte naturen og miljøet. Og hvis det viser sig, at vores vindmølleparker ikke har fået lavet de nødvendige, obligatoriske miljøundersøgelser, må vi også få dem lavet og afdækket konsekvenserne,” supplerer Torsten Gejl, energi- og forsyningsordfører i Alternativet.

Der skal ikke være nogen anlæg eller projekter, som kan omgå miljøundersøgelserne, som netop er til for at beskytte naturen og miljøet.

Torsten Gejl (ALT)
Energi- og forsyningsordfører

Reaktionerne kommer efter, at flere førende eksperter i energi- og miljøret har advaret mod, at opstillingen af danske havvindmøller kan være foregået i strid med EU’s miljøregler, der er til for at beskytte naturen.

Det er de samme regler, som Kammeradvokaten i to undersøgelser har konkluderet, at staten har overtrådt siden 1988 i forbindelse med miljøvurderingerne af den danske olie- og gasjagt i Nordsøen og Østersøen.

Eksperterne har opfordret myndighederne til at få lavet en lignende undersøgelse af tilladelserne til vindmølleprojekterne.

”Vi ved det i bund og grund ikke, før vi kigger i de enkelte miljøtilladelser. Det kunne man få Kammeradvokaten til, eller styrelsen kunne bede nogle interne jurister hjælpe med at se på, hvad man har gjort, og hvad man så gør fremadrettet. Hvis der er sket skade på naturen, som ikke er blevet oplyst, bør man få undersøgt det i en fart,” sagde professor i energi- og forsyningsret ved Syddansk Universitet Bent Ole Gram Mortensen til Altinget tidligere på ugen.

Sagen kort

I 2022 blev Kammeradvokaten bedt af Energistyrelsen om at undersøge styrelsens praksis for miljøkonsekvensvurderinger af olie- og gasprojekter i perioden fra 1988 til 2022.

Det skete, fordi styrelsen havde fået mistanke om, at der var sket fejl i sagsbehandlingen.

I januar 2023 bekræftede Kammeradvokaten så mistanken i en undersøgelse, hvor det fremgik, at den danske stat har handlet i strid med de europæiske miljøregler, som er til for at beskytte naturen.

Fejlen består konkret i, at Energistyrelsen ikke har foretaget de nødvendige miljøvurderinger - de såkaldte VVM-undersøgelser - af de konkrete projekter, men i stedet lavet mere generelle undersøgelser af, hvordan projekterne potentielt kunne ende med at se ud.

Undersøgelsen fra 2023 omhandlede imidlertid kun projekter under A. P. Møller Mærsks eneretsbevilling til olie- og gasjagt i Nordsøen.

I en supplerende undersøgelse i august 2024 konkluderede Kammeradvokaten derfor videre, at de samme fejl og regelbrud er blevet begået i forbindelse med de øvrige tilladelser, der er givet til at udvinde olie og gas i både Nordsøen og Østersøen i samme periode.

 

Slinger i valsen

Fejlen består i, at Energistyrelsen ikke har foretaget de nødvendige miljøkonsekvensvurderinger – de såkaldte VVM-undersøgelser – af de konkrete projekter, men i stedet lavet mere generelle undersøgelser af, hvordan projekterne potentielt kunne ende med at se ud. 

I regeringspartiet Venstre ønsker man nu et klart svar fra myndighederne på, om samme praksis har været gældende for havvindmølleparkerne.

"Vi kan selvfølgelig ikke leve med det, hvis der er miljøregler, som ikke er blevet overholdt. Så jeg er nødt til at stille nogle spørgsmål ovre i Klimaministeriet for at finde ud af, hvad der er op og ned," siger energi- og forsyningsordfører Linea Søgaard-Lidell (V).

Vi kan selvfølgelig ikke leve med det, hvis der er miljøregler, som ikke er blevet overholdt. Så jeg er nødt til at stille nogle spørgsmål ovre i Klimaministeriet.

Linea Søgaard-Lidell (V)
Energi- og forsyningsordfører

Hun henviser til, at man i øjeblikket arbejder på at udbygge vindmølle-infrastrukturen på havet massivt.

"Derfor skal vi være sikre på, at reglerne bliver overholdt, så det vil jeg som ordfører gerne forsikres om. Vi skal selvfølgelig overholde miljøreglerne."

Eksperterne siger, at man reelt ikke kan vide det, før at de enkelte miljøtilladelser bliver gennemgået i en egentlig undersøgelse. Ønsker Venstre sådan en? 

"I første omgang vil jeg gerne høre ministeriet og styrelsens eget svar, og så må vi finde ud af derfra, om der er behov for mere," siger Linea Søgaard-Lidell. 

I Danmarksdemokraterne ser man også på sagen med bekymring.

”Når vi laver udbud, skal tingene selvfølgelig være i orden. Derfor er det også trist, at der igen synes at være slinger i valsen om havvindmølleparkerne. Det er vigtigt, at projekterne realiseres, fordi ellers rykker omstillingen ind på land, hvilket har ekstremt negative konsekvenser for vores landdistrikter,” siger energi- og forsyningsordfører Mads Fuglede (DD) og fortsætter:

”Når der sker fejl, ryger der tid og investorer til den grønne omstilling, som vi ikke har råd til at miste opbakning til.”

Han presser for nuværende heller ikke på for en undersøgelse af sagen, men melder sig som ”flittig observatør” af det videre forløb.

”Jeg har hverken den juridiske ekspertise eller indsigt til at vurdere, om der er grundlag for at kræve en undersøgelse. Men hvis mange melder sig i koret og bakker op, vil vi ikke stå i vejen,” siger Fuglede.

Læs også

Tillid til myndighederne

For Konservative er det vigtigt at understrege, at man ikke har en forventning om, at de potentielle fejl i Energistyrelsen skulle være blevet begået med forsæt.

”Vi har at gøre med et ministerium, som altid lukker ned for de kreative og gode forslag, hvis de er det mindste i tvivl om, at det er i strid med lovgivningen. Det så vi også med åben dør-ordningen. Derfor kan jeg dårligt forestille mig, at de skulle have brudt loven med vilje,” siger Dina Raabjerg.

Samme toner lyder fra Venstre.

"Mit udgangspunkt er, at jeg har tillid til, at myndighederne overholder reglerne. Men nu er der eksperter, som rejser en tvivl, og derfor vil jeg gerne betrygges af Energistyrelsen," siger Linea Søgaard-Lidell. 

Altinget har uden held forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, Moderaterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale og SF om sagen.

Enhedslistens energi- og forsyningsordfører Søren Egge Rasmussen oplyser, at han ikke har tilstrækkelig indsigt i sagen til at give en kommentar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dina Myrup Raabjerg

MF (K)
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1996)

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024