Enhedslisten: Frederiksen og Corydon taler udenom

SAMRÅD: Finansministeren og beskæftigelsesministeren afviser, at de skjulte dagpengetal for Folketinget. Men Enhedslisten er fortsat overbevist om, at regeringen bevidst holdte tallene tilbage, indtil finansloven var på plads.
Foto: pressefoto/socialdemokraterne.dk
Jørgen Skadhede

Historien om det tvivlsomme tillidsforhold mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag Enhedslisten fik onsdag et nyt kapitel.

Her havde Enhedslisten kaldt både finansminister Bjarne Corydon (S) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i samråd om, hvorfor regeringen i december tilbageholdte deres nye skøn for, hvor mange der ville miste dagpengene i flere uger. 

Det var lige op til den endelige afstemning om finansloven den 19. december, og regeringens nye skøn viste, at langt flere end hidtil antaget stod til at miste dagpengene i første halvår af 2013.

Indtil da havde regeringen officielt haft et skøn, der hed 7.000-12.000 personer. Men allerede 5. december er der ifølge Ekstra Bladets aktindsigt et notat i Beskæftigelsesministeriet, som har et skøn på næsten 23.000 personer.

De har forsøgt at nedtone debatten ved at holde tallene tilbage på et tidspunkt, hvor den debat var allermest hidsig og lige op til afstemningen om finansloven.

Frank Aaen (EL)
Finansordfører

Men først 10. januar offentliggjorde regeringen det nye skøn, der nu sagde, at 17.000-23.000 langtidsledige vil miste dagpengene.

Enhedslisten er oprevet over, at regeringen ikke oplyste sin forligspartner om de nye tal. Især fordi beskæftigelsesminister Mette Frederiksen 13. december skrev i et svar til Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, at hun ikke kunne give noget præcist skøn.

Mette F: Jeg har ikke nedtonet problemerne
På det tidspunkt har der allerede eksisteret et nyt skøn i over en uge. Og allerede den 7. december bliver tallene sendt til Finansministeriet. Men både Corydon og Frederiksen afviser, at de har ført Folketinget og offentligheden bag lyset.

Ifølge de to var der kun tale om foreløbige tal, som endnu ikke var ordentligt gennemregnet.   

"Jeg forsøgte på ingen måde at nedtone problemerne. Jeg oplyser i svaret, hvor stor risikogruppen er, og risikogruppens antal og omfang er alt andet lige større end skønnet for, hvor mange der rent faktisk ender med at falde ud af dagpengesystemet," siger Mette Frederiksen.

Hun oplyste således i sit svar til Enhedslisten, at den samlede risikogruppe var på 36.000 personer på daværende tidspunkt. Men Enhedslisten spurgte ikke til risikogruppen, men hvor mange regeringen skønnede der rent faktisk ville miste dagpengene. 

Enhedslisten undrer sig også over, at tallene først blev offentliggjort 10. januar, dagen efter et møde i regeringens magtfulde økonomiudvalg med finansminister Bjarne Corydon for bordenden.

"Det endelige skøn foreligger først 20. december, og derefter skal der laves beregninger af de økonomiske konsekvenser. Jeg synes ikke, det er unaturligt, at en sag som denne skal i regeringens økonomiudvalg. Og de økonomiske beregninger pågår helt op til mødet i økonomiudvalget," siger Mette Frederiksen.

Corydon: Kunne ikke være anderledes
"Der var tale om en helt ny opgørelsesmetode, og det er vigtigt, at vi får valideret tallene, så vi er helt sikre på, at det er det bedst mulige skøn, og at tallene holder. Så vidt jeg kan se, kunne forløbet ikke have været meget anderledes," siger Bjarne Corydon.

Men svarene fra ministrene overbeviste på ingen måde Enhedslisten.

"Vi kommer til at grave videre i denne sag. Det står stadig meget uklart, hvem der vidste hvad hvornår. Og begge ministre talte udenom flere gange," siger finansordfører Frank Aaen.

Han påpeger, at regeringen normalt kan svare på meget komplicerede beregninger på få dage, når det brænder på under forhandlinger.

"De har forsøgt at nedtone debatten ved at holde tallene tilbage på et tidspunkt, hvor den debat var allermest hidsig og lige op til afstemningen om finansloven," siger Frank Aaen.  

Frederiksen svarer ikke på centralt spørgsmål
Under samrådet spurgte Enhedslistens folk gentagne gange Mette Frederiksen, hvorfor hun ikke skrev i sit svar, at der var nye tal på vej. Men det spørgsmål svarede hun aldrig direkte på. 

Det ses ellers ofte, at en minister i et svar til et folketingsmedlem oplyser, at der arbejdes på at indhente de efterspurgte tal, og at ministeren vil vende tilbage til spørgeren med et endeligt svar, når tallene er klar.

Men det valgte Mette Frederiksen altså ikke at gøre med de meget følsomme tal om, hvor mange der måtte forventes at miste dagpengene. 

"Det fik vi ikke aldrig noget svar på. Der kan kun være én forklaring på det. Regeringen ønskede simpelthen ikke, at den oplysning skulle komme frem. Når regeringen påstod, at problemet var løst, så var det jo meget ubelejligt for den, hvis det skulle komme frem, at problemet var meget større end hidtil antaget," siger Frank Aaen.

EL: Vi freder ikke nogen
Han mener, at sagen er alvorlig for Mette Frederiksen, da ministeransvarsloven fastslår, at en minister ikke må give Folketinget urigtige eller vildledende oplysninger. 

"Misinformation er ikke kun, når man siger noget, der er direkte forkert. Det er også, når man ikke svarer dækkende på et spørgsmål. Det, der er relevant for et spørgsmål, skal frem. Og det har Mette Frederiksen ikke gjort her," siger Frank Aaen.

Er der slået skår af jeres tillid til Mette Frederiksen?

"Nej. Men vores tillid til regeringen er ikke voldsomt stor, og vi tager til efterretning, at man tydeligvis holder tal tilbage for os. Derfor vil vi sende nye spørgsmål om denne sag."

Betyder det, at I freder Mette Frederiksen i denne sag?

"Nej det gør vi ikke. En del af vores nye spørgsmål bliver sendt til hende, og vi freder ikke nogen."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024