Kronik

Equalis og fagforeninger: Anciennitetskrav er en barriere for et moderne barselssystem

For at skabe et barselssystem, hvor begge forældre reelt deles om forældreskabet, er det essentielt at afskaffe anciennitetskravet, der bremser jobmobiliteten, fertiliteten og ligheden på arbejdsmarkedet, skriver Equalis og tre fagforeninger.

Anciennitetskravet betyder, at en medarbejder skal have været ansat i et vist antal måneder eller år på en arbejdsplads, før man har optjent ret til løn under barsel.
Anciennitetskravet betyder, at en medarbejder skal have været ansat i et vist antal måneder eller år på en arbejdsplads, før man har optjent ret til løn under barsel.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Gine Maltha KampmannSune BachSara VergoMalene Matthison-Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var på høje tid, at vi for knap to år siden fik øremærket barsel til fædre og medforældre.

På tværs af faggrupper tager mænd nu en større del af orloven. Det er positivt for både et ligestillet forældreskab og ligestillingen på arbejdsmarkedet.

Ikke mindst i den netop overståede EU-valgkamp, fremførte flere partier, at øremærkningen til fædre er et anslag mod den enkelte families ret, til selv at bestemme orlovsfordelingen.

Her glemmer man behændigt, at retten til løn altid har været en central faktor for familiernes fordeling af orloven før øremærkningen. Og det er den også i dag.

Dertil kommer, at lovgivningen hidtil har set mor som den helt centrale omsorgsperson.

Derfor er det noget vrøvl at tale om et frit valg i familierne, da valget selvfølgelig ikke tages uafhængigt af lovgivning, vilkår og kultur. 

Derfor er vi også kun kommet et stykke af vejen mod et moderne barselssystem, hvor begge forældre har reel mulighed for at dele forældreskabet.

En indlysende urimelighed

Løfter vi blikket og ser på barselssystemet i sin helhed, er der rum for forbedringer.

En af de mest indlysende urimeligheder i barselssystemet er anciennitetskrav.

Kravet betyder, at en medarbejder skal have været ansat i et vist antal måneder eller år, før man har optjent ret til løn under barsel.

Anciennitetskrav betyder også, at nogle helt udskyder at få børn. Vi står i en fertilitetskrise og har brug for, at der kommer børn til verden.

Gine Maltha Kampmann, Sune Bach, Sara Vergo, Malene Matthison-Hansen
Adm. direktør i Tænketanken Equalis, fungerende forperson for DM, formand for Djøf, formand for Ansattes Råd i IDA

Har man ikke været ansat længe nok, vil man hverken få løn eller pension. I stedet vil man typisk få barselsdagpenge eller halv løn efter funktionærloven.

To kolleger, der skal på barsel samtidigt, kan altså have vidt forskellige lønvilkår alene fordi, den ene har været ansat en måned længere end den anden.

Det er urimeligt. Uanset om man har været ansat i halve eller hele år, bør man have ret til løn under barsel.

For et år siden dannede vi Barselsalliancen, med et mål om at komme anciennitetskrav til livs, og modernisere barselssystemet til gavn for kommende forældre og familier.

Anciennitetskrav er særdeles udbredt.

En undersøgelse Tænketanken EQUALIS lavede for Barselsalliancen sidste år, dokumenterede at flere end hver tredje beskæftigede med barsel tæt inde på livet, er underlagt anciennitetskrav.

Billedet går igen i nye undersøgelser blandt Djøf, DM og IDA’s privatansatte medlemmer, som har barsel tæt inde på livet.

To ud af fem medlemmer af Djøf (41 pct.) er ramt af anciennitetskrav.

Blandt DM’s medlemmer er det en tredjedel (33 pct.), mens det for IDA’s medlemmers vedkommende er flere end hver anden (51 pct.).

Læs også

Mindre jobmobilitet og færre børn

Anciennitetskrav er ikke kun urimelige. De er også en bremse på jobmobiliteten.

Af frygt for at miste retten til løn betyder kravet, at kvinder og mænd i den fødedygtige alder begrænses i at skifte job.

Det møder DM, Djøf og IDA i rådgivningen af vores medlemmer, som ofte siger nej til et nyt job, fordi de frygter at få ringere barselsvilkår.

Kravet rammer i særlig grad kvinder.

Som regel går mor på lang barsel først. Og far, der tager den sidste del af barselsorloven, bliver Sorteper.

Gine Maltha Kampmann, Sune Bach, Sara Vergo, Malene Matthison-Hansen
Adm. direktør i Tænketanken Equalis, fungerende forperson for DM, formand for Djøf, formand for Ansattes Råd i IDA

Det er i begyndelsen af karrieren, man laver de største lønhop – ofte i forbindelse med jobskifte. Laver man ikke jobskiftene, af frygt for at miste retten til løn under barsel, koster det på livsindkomst og pension.

Anciennitetskrav betyder også, at nogle helt udskyder at få børn. Vi står i en fertilitetskrise og har brug for, at der kommer børn til verden.

Derfor bør vi fjerne anciennitetskrav og skabe lige muligheder for alle forældre.

Anciennitetskrav har stor betydning for valg af arbejdsplads.

Det ses både i vores repræsentative undersøgelse fra sidste år og i medlemsundersøgelserne hos DM, IDA og Djøf. Og det er et budskab, som arbejdsgiverne bør notere sig.

Unge talenter er en knap ressource, og her er et vilkår, som virksomhederne kan markedsføre sig på i konkurrencen om kompetencer.

Udspringer af forældede refusionsregler

En af årsagerne til, at der stilles krav om anciennitet i overenskomster, individuelle aftaler og husaftaler er, at virksomhederne typisk indbetaler til en privat barselsfond, for at få refusion for deres udgifter når en medarbejder er på barsel.

Og det er her, at kravet om anciennitet opstår. En medarbejder skal have været ansat i en given periode, før virksomheden modtager refusion, og uden refusion vil medarbejderen som oftest ikke få løn.

Efter vores mening udspringer kravet af en gammeldags betragtning om, at løn under barsel er et personalegode og ikke en rettighed. Og at børn er noget, man altid kan planlægge.

Sådan er virkeligheden ikke. Så uanset hvor vi støder på kravene, bør de fjernes.

Læs også

Refusionsreglerne kan i sig selv også være en barriere for en ligelig deling af barslen.

Syv uger er øremærket til hver forælder, altså fire uger mindre end de elleve øremærkede uger. Så snart den ene forælder går på barsel, spises der af de samlede 22 refusionsuger, der er til deling – uanset om det er mor eller far, der bruger dem.

Det betyder, at hverken mor eller far er sikret sin eventuelle lønret i hele den øremærkede orlovsperiode.

Som regel går mor på lang barsel først. Og far, der tager den sidste del af barselsorloven, bliver Sorteper.

Det er en barriere for, at mange fædre kan gøre brug af den øremærkede del af barslen. For løn spiller en altafgørende rolle for, at især fædre tager barsel eller ej.

Det er ikke bare noget, vi siger. Det viser forskningen.

Derfor bør antallet af øremærkede refusionsuger følge antallet af øremærkede orlovsuger, så der i alt er elleve ugers øremærkede uger med refusion til hver forælder, ligesom den samlede refusionsperiode bør udvides.

Kan vi afskaffe anciennitetskrav, og udvide ugerne med refusion, er vi kommet langt i skabelsen af et tidssvarende barselssystem til gavn for kommende familier og børn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024