Europamessen: Arbejdsløshed i Sydeuropa er også vores problem

SOLIDARITET: Den store arbejdsløshed i Sydeuropa er også Danmarks problem. Derfor er det en god idé, at overskydende EU-milliarder bliver brugt på job i blandt andet Spanien, lød det fra Claus Hjorth Frederiksen (V) og Jens Joel (S) på Europamessen.
Foto: Ninna Obelitz Rode/Altinget.dk
Agnete Finnemann Scheel
Fakta

Den direkte støtte til beskæftigelsen i Sydeuropa blev vedtaget ved Det Europæiske Råds møde den 28.-29. juni 2012 i Bruxelles, hvor Danmark havde formandskabet.

Arbejdsløsheden i Spanien er ikke kun et spansk problem. Det er også dansk. Sådan lyder det fra de to debattører, Jens Joel (S) og Claus Hjort Frederiksen (V) på Europamessen på Nationalmuseet tirsdag i København.

”Vi er tæt forbundne i EU og afhængige af hinanden. Og det er jo dramatisk for os, når Sydeuropa svigter. Men jeg tror, der er en udpræget vilje til at hjælpe. Vi har solidaritet med de andre lande,” siger tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Han får opbakning af sin socialdemokratiske moddebattør og EU-ordfører Jens Joel.

”Vi har ikke noget imod at række en hånd ud, men selvfølgelig sker det ikke uden betingelser. Men vi vil også gerne skubbe på. Derfor siger vi også, at vi bør sende nogle strukturfondsmidler til Spanien og lade dem hjælpe med beskæftigelseskrisen,” siger Jens Joel.

Pengene er på vej
Under EU-topmødet i juni i år vedtog Rådet også, at sende dele af EU’s ubrugte strukturfondsmidler til det trængte Sydeuropa. Det blev til 55 mia. euro, som blandt andre den spanske regering får stillet til rådighed for at styrke beskæftigelsen.

Venstre bakker op om, at de ubrugte penge skal ned og arbejde på blandt andet det spanske arbejdsmarked. Men Claus Hjort Frederiksen så gerne, at EU målrettede pengene endnu mere konkret.

Men sådan bliver det ikke, siger Jens Joel.

”Det er jo ikke EU, som regulerer Spaniens beskæftigelsespolitik. Men vi vil gerne stille de her strukturfondsmidler til rådighed for landet. Derudover vil man dog tage fat i de spanske myndigheder og give dem gode råd til, hvordan de udnytter midlerne,” siger Jens Joel.

En engangsforestilling
Regeringen lægger ikke op til, at der skal være permanent beskæftigelseshjælp til Sydeuropa.

”Der er ikke taget stilling til fremadrettet, om der skal reserveres penge i strukturfondsmidlerne direkte til beskæftigelse. Vi vil hellere have, at man sætter pengene af til grøn omstilling eller energirenovering, som også giver arbejdspladser,” siger Jens Joel.

Europamessen blev afholdt mandag den 24. september på Nationalmuseet i København. I løbet af dagen var der en stribe taler og debatter med Altinget.dks chefredaktør Rasmus Nielsen som ordstyrer. Du kan se debatterne på bideo.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024