Kronik

Forskere: Vi mangler et sprog for, hvor udbredt kriminalitet er på arbejdsmarkedet

Kriminalitet er et udbredt og systematisk problem på det danske arbejdsmarked. Vi er nødt til at erkende omfanget heraf – både med en sammenhængende myndighedsindsats, og i måden vi italesætter problemet på, skriver fire forskere fra Aalborg Universitet.

Et bredt flertal i Folketinget indgik i maj 2024 en aftale, om at begrænse social dumping på danske arbejdspladser, der blandt forbedrer muligheden for at føre kontrol med boliger udlejet af arbejdsgivere til deres ansatte.
Et bredt flertal i Folketinget indgik i maj 2024 en aftale, om at begrænse social dumping på danske arbejdspladser, der blandt forbedrer muligheden for at føre kontrol med boliger udlejet af arbejdsgivere til deres ansatte.Foto: Frank Hoermann/AP/Ritzau Scanpix
Laust HøgedahlCharlotte OvergårdBjarke RefslundAndrea Borello
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Stadig flere og flere udenlandske arbejdstagere finder vej til det danske arbejdsmarked.

Ifølge tal fra Jobindsat.dk udgør de udenlandske arbejdstagere omkring 13 procent af den samlede aktive arbejdsstyrke. I brancher som landbrug og byggeriet er tallet op mod 20 procent.

Det er umiddelbart en god udvikling på et tidspunkt, hvor arbejdsgivere i flere brancher rapporterer om store problemer med at skaffe arbejdskraft.

Men udviklingen er ikke uproblematisk, idet vi oplever flere og flere eksempler på udenlandske arbejdstagere, der udsættes for urimelig forskelsbehandling og desværre også i stigende grad decideret organiseret kriminalitet, udnyttelse, snyd og trusler.

Modsat Danmark har man i de øvrige nordiske lande i flere år brugt begrebet arbejdslivskriminalitet til at indfange problematikken, og i blandt andet Norge og Sverige har man særlig indsatser rettet mod at bekæmpe og imødegå arbejdslivskriminalitet.

Det er nok mere end bare almindeligt blåøjet at tro, at det danske arbejdsmarked adskiller sig markant fra de øvrige nordiske lande, når det kommer til udbredelsen, omfanget og systematikken af arbejdslivskriminalitet.

Mange har nok svært ved at forestille sig, at det finder sted i Danmark, men det er en erkendelse, vi er nødt til at gøre os.

Andrea Borello, Bjarke Refslund, Laust Høgedahl, Charlotte Overgård
Forskere, Aalborg Universitet

Vores og andres forskning viser, at arbejdslivskriminalitet også findes på det danske arbejdsmarked.

Selv om en vigtig pointe er, at der (heldigvis) er mange udenlandske arbejdstagere, der arbejder under gode og ordentlige forhold, er vi som samfund nødt til at erkende, at der er omfattende og massive problemer med arbejdslivskriminalitet.

Det er problemer, der rækker langt ud over ”bare at handle om at kunne læse overenskomsten rigtig”, og dermed manglende eller fejlagtig betaling af løn, som meget af den hidtidige debat har fokuseret på.

I stedet handler det om organiseret kriminalitet, systematisk løntyveri, trusler, vold, grov misinformation og i de meste ekstreme tilfælde menneske-handel til tvangsarbejde.

Derudover er omfattende brud på arbejdsmiljøloven og et grundlæggende mere farligt arbejdsmiljø desværre en stor del af hverdagen for mange udenlandske arbejdstagere.

Det ses også tydeligt ved, at den udenlandske arbejdskraft er overrepræsenteret i arbejdsulykker med døden til følge.

Læs også

Det er alt sammen noget, der peger mod et behov for en erkendelse af, at der foregår alvorlig kriminalitet på det danske arbejdsmarked, som samfundet og dermed også politiet og andre relevante myndigheder skal medvirke til at bekæmpe.

Vi kan som samfund ikke blot overlade disse problemer til den almindelige arbejdsmarkedsregulering hos partnerne i den ’danske model’, som det i store træk er tilfældet i dag.

Selvom der findes lovgivning, der forsøger at gøre op med forskellige former for kriminalitet, lander meget arbejdslivsrelateret kriminalitet ofte i en juridisk gråzone.

Det skyldes, at den danske lovgivning om menneske-udnyttelse kun dækker de mest grove forbrydelser, at overtrædelser selvfølgelig søges skjult, og at bevisførelsen er svær. Derfor falder der ingen domme, ligesom de mere skjulte former for kriminalitet hverken rapporteres eller håndhæves juridisk.

Læs også

Det har den konsekvens, at ofrene for arbejdslivsrelateret kriminalitet ikke bliver tilstrækkeligt beskyttet og bagmændene ikke straffet.

Arbejdsgivere, mellemmænd og bagmænd går for ofte fri, mens ofre for arbejdslivsrelateret kriminalitet selv ender med at blive udvist eller tilbageholdt, fordi de ikke er bekendt med den danske lovgivning og mangler de rette papirer, som sikrer dem lovligt arbejde på danske vilkår.

Alt dette peger på, at der er behov for et mere systematisk arbejde med at identificere, opspore og håndhæve gråzonekriminalitet på arbejdsmarkedet.

Det kalder på en mere sammenhængende myndighedsindsats, et mere systematisk samarbejde om de specifikke problemstillinger, og en lovgivning, der formår at indkapsle de relevante forbrydelser.

I det arbejde ligger der en anerkendelse af, at omfanget af problemet er så voldsomt, at fagforeningerne ikke kan løfte det egenhændigt.

Til trods for den efterhånden ganske omfattende dokumentation af problemerne via forskning, domme i arbejdsretten, og medieomtale af arbejdslivskriminalitet, er omfanget og grovheden tilsyneladende stadig noget, der overrasker.

Mange har nok svært ved at forestille sig, at det finder sted i Danmark, men det er en erkendelse, vi er nødt til at gøre os.

Vi har brug for et nyt sprogbrug, som mere præcist indfanger virkeligheden.

Andrea Borello, Bjarke Refslund, Laust Høgedahl, Charlotte Overgård
Forskere, Aalborg Universitet

I og med arbejdslivskriminalitet (som det meste andet kriminalitet) foregår i det skjulte, og ofrene typisk er i meget sårbare positioner, er det svært at sige noget om det eksakte omfang.

Baseret på vores egen forskning, og spejlet i de andre nordiske landes erfaringer og dokumentation, må man antage, at der er et stort skyggetal af arbejdslivsrelateret kriminalitet, som aldrig ser dagens lys grundet de ovenstående problemstillinger med at opspore og dokumentere problemet.

Det er et samfundsproblem, vi ikke kan sidde overhørig.

Vi har brug for et nyt sprogbrug, som mere præcist indfanger virkeligheden.

En erkendelse af de faktiske forhold beror på en udbredelse og brug af arbejdslivskriminalitet som begreb til at indfange omfanget og karakteren af de omfattende problemer.

Dette er et første skridt mod at sikre, at vi ikke får et forrået og etnisk opdelt arbejdsmarked, hvor udenlandske arbejdstagere behandles som andenrangsborgere, uden at de bliver sikret de samme grundlæggende rettigheder på arbejdsmarkedet, som danske arbejdstagere har.

Samlet set kalder vi på en mere sammenhængende myndighedsindsats både juridisk og politisk, hvor arbejdslivsrelateret kriminalitet får en central plads på det danske arbejdsmarked.

Den seneste politiske aftale herom er et skridt i den rigtige retning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laust Høgedahl

Lektor, AAU
cand.scient.adm., ph.d.

Charlotte Overgård

Postdoc, AAU

Bjarke Refslund

Forsker og lektor, Aalborg Universitet
cand.scient.pol (Aarhus Universitet) og ph.d. (Aalborg Universitet)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024