Debat

Frie Funktionærer: a-kassen skal tænkes tidligere ind i beskæftigelsesindsatsen

Der er brug for at gentænke beskæftigelsesindsatsen. Hvis man får kontakt til a-kassen tidligere i forløbet, kan man nemlig hurtigere få folk i arbejde og minimere antallet af langtidsledige, mener Jesper Wengel.

Hvis vi gør tingene lidt anderledes, kan det lykkedes os at få flere i arbejde og reducere antallet af langtidsledige, skriver Jesper Wengel.
Hvis vi gør tingene lidt anderledes, kan det lykkedes os at få flere i arbejde og reducere antallet af langtidsledige, skriver Jesper Wengel.Foto: Lars Helsinghof
Jesper Wengel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved at ændre processerne kan vi højne beskæftigelsesindsatsen markant, hvilket også bliver en nødvendighed inden længe – og ikke mindst den dag markedet vender.

Lige nu er ledigheden rekordlav, og udbuddet af jobopslag er rekordhøjt. Men der er stor forskel på, hvor du havner i systemet - set i forhold til hvornår du kan forvente at komme i job i forbindelse med ledighed. Og meget handler om indsats.

Men der er stor forskel på, hvor du havner i systemet - set i forhold til hvornår du kan forvente at komme i job i forbindelse med ledighed. Og meget handler om indsats.

Jesper Wengel
Adm. direktør, Frie

Blandt de mennesker, der har tegnet en lønforsikring hos os i Frie, er ledighedsprocenten på 2,9 procent, mens de medlemmer af a-kassen Frie, der ikke har tegnet en lønsikring, oplever en ledighedsprocent på fire procent. Dette er sammenlignet med en ledighedsprocent på gennemsnitligt 4,6 blandt Fries fem nærmeste konkurrenter.

Der skal gribes tidligere ind
Tallene lyver ikke, men de er et tydeligt udtryk for, at ved at gøre tingene på en anderledes måde kan vi lykkes med at få de ledige langt hurtigere i arbejde og – måske endnu vigtigere – at reducere antallet af de langtidsledige, som af nogen anses for at være a-kassernes og jobcentrenes akilleshæl.

Når ledighedsprocenten er væsentlig lavere blandt de medlemmer, der har tegnet en lønforsikring, skal det ses i sammenhæng med, at disse medlemmer forventes at indlede kontakten til os allerede samme dag, som de modtager en opsigelse – i modsætning til de ”almindelige” medlemmer, der ikke forventes at kontakte a-kassen, før opsigelsesperioden er overstået.

Og det gør en kæmpe forskel. For ikke nok med at medlemmerne får et forspring på tre til seks måneder, så er deres muligheder for at få et nyt job desuden også langt større, når de allerede befinder sig i et job.

Tænk a-kassen hurtigere ind i beskæftigelsesindsatsen
I dag er reglerne i min optik temmelig besynderlige, for som det er nu, så skal man først tage kontakt til sin a-kasse den dag, ens dagpengeret indtræder. Tænk hvis vi kombinerer det med troen om, at den enkelte gerne vil i job hurtigst muligt – hvilket jeg er overbevist om er tilfældet hos langt de fleste –  så vil resultaterne også blive derefter.

Når lønmodtagere i dag bliver mødt af en opsigelse, er det, de først og fremmest har behov for, støtte i form af sparring, coaching og lignende.

Jesper Wengel
Adm. direktør, Frie

Når lønmodtagere i dag bliver mødt af en opsigelse, er det, de først og fremmest har behov for, støtte i form af sparring, coaching og lignende.

Der er tydelig evidens for, at de såkaldte outplacement-forløb virker godt, og det gør de blandt andet, fordi de opsagte medarbejdere dermed kommer tidligt i et jobsøgningsforløb. Men langt fra alle virksomheder tilbyder deres ansatte en sådan mulighed, og hvorfor ikke tænke a-kassen hurtigere ind i den ligning – det vil i den grad forbedre beskæftigelsesindsatsen til gavn for alle parter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024