Kontrol af udenlandske byggefirmaer viser mange overtrædelser

SOCIAL DUMPING: 73 kontrolbesøg viste alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøet ved hver anden udenlandske virksomhed. Syv havde ikke registreret sig korrekt hos myndighederne, inden de begyndte at arbejde i Danmark.

Da Arbejdstilsynet sammen med SKAT og politiet onsdag den 4. marts gennemførte en landsdækkende aktion mod social dumping fandt de en stribe overtrædelser af blandt andet arbejdsmiljøloven blandt udenlandske virksomheder.
Da Arbejdstilsynet sammen med SKAT og politiet onsdag den 4. marts gennemførte en landsdækkende aktion mod social dumping fandt de en stribe overtrædelser af blandt andet arbejdsmiljøloven blandt udenlandske virksomheder.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Da Arbejdstilsynet i begyndelsen af marts gennemførte sin anden landsdækkende aktion mod social dumping, faldt en stribe udenlandske virksomheder igennem.

73 kontrolbesøg, primært i byggebranchen, gav 37 såkaldte reaktioner fra Arbejdstilsynet på grund af ”alvorlige overtrædelser” af arbejdsmiljøloven.

Desuden havde syv virksomheder ikke registreret sig korrekt i RUT-registeret, der er myndighedernes register over udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark.

Dokumentation

Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)
Formålet med Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) er at give myndighederne bedre muligheder for at føre tilsyn med, at udenlandske virksomheder, som arbejder i Danmark, overholder de danske regler om f.eks. arbejdsmiljø og skat.

En række af oplysningerne i RUT er offentligt tilgængelige. Det gælder for oplysninger om virksomhedens navn, adresse i hjemlandet, arbejdsstedet i Danmark, virksomhedens kontaktperson i Danmark og arbejdets art (branche). Adgang til disse oplysninger betyder bl.a., at arbejdsmarkedets parter bedre kan varetage deres interesser over for udenlandske virksomheder i forhold til at sikre, at de ansatte arbejder under ordnede forhold i Danmark.

RUT-regler for udenlandske virksomheder
Udenlandske virksomheder, som midlertidigt udfører opgaver i Danmark, skal anmelde sig til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Reglerne gælder for udenlandske virksomheder, herunder selvstændige uden ansatte, som midlertidigt udfører opgaver i Danmark. Anmeldelsen skal ske senest samtidig med, at arbejdet påbegyndes. Virksomheder, der overtræder reglerne, risikerer en bøde på 10.000 kr.

Kilde: Arbejdstilsynet


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024