Debat

Løkke er ingen Obama

DEBAT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nøler. Han burde i stedet sætte gang i en modig og offensiv krisestrategi og investere i mennesket, skriver forbundssekretær i 3F, Per Christensen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Christensen
Forbundssekretær, 3F 

Løkke er ingen Obama - slet ikke. Den nye amerikanske præsident fremstår dynamisk og energisk over for den overvældende opgave at omdirigere det amerikanske samfund og gå forrest i bekæmpelsen af den økonomiske krise.

Løkke fremstår tilfreds med, at han kan ride på en den solide økonomi, produktivitet og innovation, der først og fremmest blev opbygget under Nyrup, og som Fogh med et vist held og hjælp fra gode internationale konjunkturer har videreført.

Løkke nøler. Der er heldigvis vedtaget en bankpakke. Men det er ikke nok. Løkke flankeret af nationalbankdirektøren, fortæller, at han - som alle andre - blev overrasket over den hast og voldsomhed, den økonomiske krise har haft. Han forudser en arbejdsløshed, der bliver ved med at vokse, til den når et niveau på 190.000 personer i første kvartal 2011. I sidste uge viste ledighedstallene fra marts, at arbejdsløsheden er steget med 10.600 fuldtidsledige den seneste måned.

For mere end 25 procent af 3F’s medlemmer betyder en fyring, at de får halveret deres månedlige indkomst. Og det endda kun, hvis de er medlem af en A-kasse og er dagpengeberettiget. Det problem har man stort set ikke hørt Lars Løkke Rasmussen udtale sig om.

Per Christensen
Forbundssekretær, 3F

Lederskab handler om at tænke i helheder og mennesker. For det har rent faktisk store menneskelige omkostninger at miste jobbet. For mere end 25 procent af 3F's medlemmer betyder en fyring, at de får halveret deres månedlige indkomst. Og det endda kun, hvis de er medlem af en A-kasse og er dagpengeberettiget. Det problem har man stort set ikke hørt Lars Løkke Rasmussen udtale sig om.

Manglende initiativer
Intet tyder på, at krisen vender foreløbig. Men selv hvis den skulle vende inden for en overskuelig fremtid, så vil der gå en rum tid, inden denne vending giver sig udslag i en voksende beskæftigelse. Hvad skal man så gøre for at håndtere krisen bedst muligt?

For det første bør der satses langt mere på forskning og innovation inden for vedvarende energi og miljø. Vi skal turde være ambitiøse. VK-regeringernes manglende initiativer har sat os tilbage i feltet med at være internationalt førende på området, men vi kan godt vende skuden. Det er menneskeligt katastrofalt for mange, når Vestas er nødt til at fyre 1275 medarbejdere i Danmark. Mere offensiv omlægning af energiproduktionen til vedvarende energi i tide havde været frugtbart. Så kunne sådanne fyringer sandsynligvis være undgået.

For det andet skaber offentlige investeringer langt mere beskæftigelse end skattelettelser og frigivelse af SP-opsparing. I en tid, hvor folk frygter for jobbet, vil de hellere lægge pengene til side end kaste sig ud i det vilde forbrug, hvis de får skattelettelser og kan hæve SP-opsparingen. Til gengæld koster det en masse penge, som ikke kan bruges senere.

Derimod ville det give langt mere at sætte gang i offentlige investeringer. Det gavner både beskæftigelsen her og nu, mens effekten af nye skoletoiletter, moderne sygehuse og bedre infrastruktur rækker langt frem i tiden til glæde for mange mennesker.

De svageste
Det er undergravende for en positiv samfundsudvikling, at ungdomsarbejdsløsheden stiger så stærkt, som den gør nu. Det er mindst lige så alvorligt, at der er en stor andel af de unge, der ikke gennemfører en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse. Det er mennesker, der har været motiverede for at tage en uddannelse, men som systemet ikke har evnet at holde fast ved. De mennesker risikere at stå tilbage med sorteper på fremtidens jobmarked, hvor uddannelse er altafgørende.

I det hele taget rammer arbejdsløsheden i høj grad ikke-uddannede. Det er derfor, at vi i 3F for nyligt har foreslået en krisepakke, der fokuserer på voksen- og efteruddannelse. De fem punkter i planen er:

  1. Over 50 procent af den kommunale aktivering skal være uddannelse

  2. Kompetenceafklaring til alle ledige, der ønsker det

  3. Uddannelsesgodtgørelse på 125 procent af dagpengesatsen for ledige uden kompetencegivende eller med en forældet uddannelse

  4. Uddannelse i stedet for arbejdsfordeling

  5. Saltvandsindsprøjtning til AMU-centre og erhvervsskoler

Planen løser ikke med et snuptag alle de problemer, vi står overfor. Men den gør, at vi bruger krisen offensivt til at opkvalificere alle de mennesker, hvis kompetencer har brug for et. Dermed skulle vi også gerne komme styrket ud på den anden side af krisen.

I Danmark har vi et godt udgangspunkt. Men det kræver, at vi satser offensivt på strukturelle løsninger, hvor arbejdsmarkedets parter i forening med offentlige myndigheder sammen er ansvarlige for bl.a. en ordentlig beskæftigelsespolitik, hvor opkvalificering er i højsædet. Det vil kræve en ændret beskæftigelsesstruktur end den, der for tiden er på vej gennem Folketinget, men først og fremmest et langt mere forpligtende og ligeværdigt samarbejde om en kvalitativ bedre beskæftigelsesindsats end den nuværende. Der skal investeres i mennesker!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024