Debat

Slip de ledige fri!

DEBAT: Skrot VKO-blokkens kontroltyranni over for de ledige og udnyt ressourcerne konstruktivt og fremadrettet, mener Morten Kaspersen, formand for A-Kassernes Samvirke.
David Vestergaard Eriksen

Universitetspraktikant fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Researcher på Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | By & Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Kaspersen
Formand for AK-Samvirke

Vi danskere topper listen, når man måler på de forskellige nationaliteters tillid til deres medborgere. Vi er vant til at forvente, at andre mennesker opfører sig ordentligt og anstændigt. Snyd, bedrag og plattenslageri er heldigvis henvist til halvdunkle hjørner af samfundet.

Den grundlæggende tillid afspejler sig også i nogle myndigheders måde at udøve kontrol på. Det gælder for eksempel inden for myndighedernes tilsyn med arbejdsmiljøet på vores virksomheder, for tilsyn med fødevarehygiejne osv.

De går ud fra, at danskerne gerne vil overholde reglerne, og hvis det kikser, skal der vejledning til. Først hvis man gentagne gange konstaterer, at regler og forskrifter ikke overholdes, sættes der ind med skærpet tilsyn og hyppigere kontrolbesøg.

Kontrol-regime
Men denne grundlæggende tillid til, at danskerne gerne vil overholde reglerne omfatter absolut ikke regler for dagpenge i tilfælde af ledighed og sygdom. Den tidligere VK-regering har med fuld opbakning fra Dansk Folkeparti etableret et rådigheds-kontroltyranni over for de ledige.

Fakta

BLAND DIG!
Deltag i debatten og send dit indlæg til redaktør af Altinget | Arbejdsmarked Jørgen Skadhede på [email protected]

Det er ødelæggende, både for de lediges selvtillid og muligheder for at koncentrere sig om jobsøgningen. Samtidig er det spild af ressourcer og gode kræfter i a-kasserne, som i alt for stort omfang bruges til kontrol og dermed går fra den konstruktive og fremadrettede vejledning og rådgivning.

Jeg er selvfølgelig godt klar over, at der er forskel på tilsyn med arbejdsmiljø og fødevarer og tilsyn med udbetaling af dagpenge. Men det ændrer ikke ved, at der er en afgrundsdyb forskel på den tillid, man viser virksomheder og det kontroltyranni, de ledige mødes med.

Grundlæggende tillid til, at danskerne gerne vil overholde reglerne omfatter absolut ikke regler for dagpenge i tilfælde af ledighed og sygdom.

Morten Kaspersen
Formand for AK-Samvirke

Fundamentet for et arbejdsløshedsforsikringssystem er selvfølgelig, at der kun udbetales dagpenge til ledige, der både kan og vil arbejde - ingen tvivl om det. Der skal heller ikke herske tvivl om, at opgaven med at kontrollere de lediges rådighed skal ligge i a-kasserne, der udbetaler dagpengene. Den opgave påtager vi os selvfølgelig også i fremtiden.

Men det er på høje tid at give mulighed for en mere fleksibel kontrolindsats.

Hvis a-kassernes kontrol over for den enkelte ledige - tidligt i ledighedsforløbet - viser, at han eller hun til fulde lever op til reglerne, står til rådighed og er aktivt jobsøgende, så bør vi kunne koncentrere kræfterne om at hjælpe den ledige i jagten på et job og nedtone de tilbagevendende rådighedssamtaler.

Omvendt skal vi selvfølgelig følge tæt op over for de ledige, hvor det er relevant. Der vil være ledige, der har behov for særlig vejledning og hjælp til jobsøgning. Der vil være andre, hvor a-kassen må træffe afgørelse om, at den ledige ikke står til rådighed og derfor ikke har ret til dagpenge, f.eks. på grund af helbredsproblemer eller manglende jobsøgning.

Hetz imod de ledige
Hvis regeringen og Folketinget gennemfører forslaget om at lempe på kontroltyranniet over for de ledige, vil det også være en hårdt tiltrængt modoffensiv over for de røster i samfundsdebatten, der står for en usmagelig hetz over for de ledige.

Senest har Saxo Bank-partiet Liberal Alliance decideret talt for en stigmatisering af de ledige, på samme måde som voldsmænd og indbrudstyve stigmatiseres. Finansordfører Ole Birk Olesen har i en radioudsendelse anbefalet, at vi ser ned på de ledige, der nasser på systemet.

I 3F har vi gjort det til en fast regel altid at tjekke de historier i medierne, hvor arbejdsgivere beklager sig over ikke at kunne skaffe ledige til de jobs, som derfor desværre går til østeuropæere mv.

Lysten til at stemple de ledige som værende i familie med Dovne Robert er stor blandt arbejdsgivere og borgerlige politikere, og desværre tjekker journalisterne meget sjældent de luftige påstande, men holder blot mikrofonen og videregiver, hvad der bliver sagt.

Foreløbig har vi i 3F ikke fundet dokumentation for én eneste af de historier om uvillige ledige, som medierne har viderebragt. Tværtimod møder vi som hovedregel kun ledige i vores a-kasse, der mere er i familie med Flittige Frits, som har søgt et utal af jobs og fortsat knokler løs i jagten på at komme i beskæftigelse.

Fra ord til handling
Heldigvis har den nuværende regering og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ved flere lejligheder gjort klar til et opgør med VKO-blokkens kontroltyranni over for de ledige. Men halvvejs gennem Folketingets valgperiode vil det være særdeles velkomment, hvis handling nu følger ord.

Så har a-kasserne en mulighed for - i tæt dialog med de ledige og i et konstruktivt samarbejde med jobcentrene - at bruge tid, kræfter og ressourcer på en indsats, der reelt hjælper den ledige med at komme i beskæftigelse.

En tillidsbaseret indsats vil også styrke de lediges selvfølelse og lyst til et tæt samarbejde med både a-kasse og jobcentre. Og en tillidsbaseret indsats vil være en god vitaminindsprøjtning, der styrker de lediges selvforsvar over for den usmagelige hetz i medierne, de alt for ofte skal lægge ører og øjne til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Kaspersen

Fhv. formand, AK Samvirke, fhv. konsulent, 3F

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024