Støjberg imødekommer kritik

AKTIVERING: Efter kritik fra flere sider har beskæftigelsesministeren sammen med en enig forligskreds valgt at fremrykke evalueringen af sygefraværsaftalen til efteråret.

Sommeren over har der været udbredt kritik af aktiveringsindsatsen. Nu har beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), sammen med en enig forligskreds, besluttet at fremrykke evalueringen af sygefraværsaftalen til efteråret. Ifølge De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Morten Østergaard, skal det ses som udtryk for, at har ministeren "lyttet til kritikken og åbnet for forhandling".  

Beslutningen om at fremrykke evalueringen får en varm modtagelse af de øvrige forligspartier bag sygefraværsaftalen, som udover de to regeringspartier består af DF, R og LA. Evalueringen skal danne fundamentet for de videre forhandlinger i forligskredsen til efteråret. 

R: Refusionsmodel virker for stærkt
Morten Østergaard mener, at refusionsmodellen, som indebærer, at kommunerne får et større beløb refunderet fra staten, hvis de aktiverer de ledige, ikke har virket efter hensigten.

Dokumentation

Delevalueringen bliver baseret på:

En ekstern evaluering af de økonomiske incitamenter i den aktive beskæftigelsesindsats
Evalueringen belyser, hvorvidt de eksisterende økonomiske styringsmekanismer
fungerer optimalt og understøtter de konkrete mål for beskæftigelsesindsatsen:

  • Offentligt forsørgede skal i job hurtigst muligt
  • Unge skal i ordinær uddannelse eller job hurtigst muligt

Evalueringen består af både en kvantitativ og en kvalitativ del. Den kvantitative del
undersøger ved hjælp af statistiske metoder, virkningerne af ændringer i den statslige refusion af forsørgelsesudgifter til kommunerne. Den kvalitative del undersøger, hvordan de økonomiske styringsmekanismer opfattes af kommunale nøglepersoner, og hvilken adfærd de giver anledning til.

Forslag på sygedagpengeområdet fra "Væk med bøvlet, Inger"
I foråret 2010 opfordrede beskæftigelsesminister Inger Støjberg borgere, kommuner, organisationer og virksomheder til at komme med input til, hvordan beskæftigelsesindsatsen kan gøres mindre bøvlet. Over 1.700 har taget imod opfordringen og har skrevet til Inger Støjberg om blandt andet sygedagpengeområdet. Langt de fleste henvendelser kommer fra borgere.

Forslagene på sygedagpengeområdet vil blive taget op i forligskredsen. Evalueringen af forsøget "Aktive - hurtigere tilbage" I forsøget, som blev gennemført i 16 kommuner, fik 2.000 sygedagpengemodtagere
en tidlig intensiv indsats med samtaler og aktive tilbud.

Samtalerne blev gennemført ugentlig efter ottende sygeuge, og kommunen skulle senest fire uger inde i samtaleforløbet tilbyde de sygemeldte en beskæftigelsesrettet indsats. Forsøget sigter på at identificere, hvilke indsatser der bringer sygemeldte tilbage i arbejde.

Ny guide til kommunerne
Derudover vil der blive udsendt en guide til kommunerne om sygefraværsindsatsen.
Guiden skal informere kommunerne om de regler og muligheder, der gælder i
indsatsen for at hjælpe sygemeldte tilbage i job.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024