Vælgerne støtter skattereformens omvendte Robin Hood

MÅLING: Regeringen har opbakning fra et flertal af vælgerne til et af de mest omstridte forslag i skattereformen. At tage tre milliarder kr. fra ledige og førtidspensionister for at give skattelettelser til folk i arbejde.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

Det er den rigtige vej at gå, når regeringen vil lave en omvendt Robin Hood for at skaffe penge til skattelettelser.

Det mener et flertal af vælgerne, som støtter et af de mest kontroversielle forslag i regeringens bebudede skattereform. Her vil den røde regering tage tre milliarder kroner fra arbejdsløse og førtidspensionister for at give skattelettelser til dem i arbejde.

54 procent af vælgerne er enige i den prioritering, mens 39 procent er imod. Det viser en meningsmåling, som Altinget.dk har fået foretaget af A&B Analyse.

Og det er ikke kun hos de borgerlige partier, at vælgerne er med på den omvendte Robin Hood. Også hos rød bloks vælgere støtter 52 procent regeringens forslag.

Fakta

Regeringens forslag

Regeringens vil ændre reguleringen af overførselsindkomsterne, så de følger inflationen i stedet for lønudviklingen.

Det har historisk set betydet, at folk på overførselsindkomst har forbedret deres købekraft. Men med regeringens forslag vil købekraften blive fastfrosset for folk på overførselsindkomst.

De studerendes SU er dog ikke omfattet af regeringens forslag, ligesom de fattigste folkepensionister heller ikke er det.

Med forslaget vil dagpenge-satsten være 13.260 kr. lavere i 2022 end med de nuværende regler.

Der er især de Radikale vælgere, som er begejstrede for ideen, mens de socialdemokratiske vælgere er meget delte i spørgsmålet.

"Nu afhænger forslaget ikke af folkeopinionen, men jeg er glad for, at der er opbakning til det. Det er ikke vores intention at tage noget fra folk. Vi laver en mere afdæmpet regulering af overførselsindkomsterne, så vi sikrer, at det bedre kan betale sig at arbejde. Og en stor del af reformen går netop ud på at lette skatten for dem, der tjener mindst," siger de Radikales skatteordfører Nadeem Farooq (R).

Det er desværre lykkedes for regeringen at lave en fortælling, der hedder, at vi er i krise, og alle skal spare, bare ikke de rigeste.

Frank Aaen (EL)
Skatteordfører

SF-vælgere uenige med regeringen
Kun et flertal af vælgerne hos Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti erklærer sig uenige i regeringens forslag. Dermed er regeringspartiet SF ikke på bølgelængde med sine vælgere i dette spørgsmål.

Det har imidlertid ikke været muligt at få en kommentar fra SF's skatteordfører Jonas Dahl.

Hos Enhedslisten har man betegnet denne del af regeringens skattereform som rent "tyveri" fra de arbejdsløse. Og venstrefløjspartiet vil have fjernet det finansieringselement i reformen, hvis partiet skal levere de nødvendige stemmer for regeringen.

"De arbejdsløse og andre på overførselsindkomster er gennem årene blevet snydt systematisk, og dækningsgraden for arbejdsløse er blevet ringere og ringere. De får i forvejen et stort indkomsttab, når de mister deres job, og de skal ikke straffes yderligere," siger skatteordfører Frank Aaen (EL).

Han ærgrer sig over, at regeringen har et flertal af vælgerne bag sig i denne sag.

"Det er desværre lykkedes for regeringen at lave en fortælling, der hedder, at vi er i krise, og alle skal spare, bare ikke de rigeste," siger Frank Aaen.

V: Folk må ikke føle sig til grin
Regeringen bejler mest til Venstre for at lande en skattereform. Men det store oppositionsparti kræver endnu større skattelettelser for at indgå en aftale.

"Vi mangler stadig svar på, om vi kan få nogle af regeringens reformmilliarder i spil til skattelettelser," siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Han lægger dog ikke skjul på, at Venstre er godt tilfreds med det element, der handler om reguleringen af overførselsindkomsterne.

"Det er afgørende for os, at det kan betale sig at arbejde, og med ophævelsen af kontanthjælpsloftet har regering skabt sig selv et problem, som dette forslag heldigvis hjælper lidt på. Det skal ikke være sådan, at folk, der går på arbejde, føler sig til grin," siger Torsten Schack Pedersen.

Dokumentation

Spørgsmålet lød:
Regeringen vil lade overførselsindkomster som dagpenge, kontanthjælp og førtidspension stige mindre end planlagt og bruge pengene på at lette skatten på arbejde.

Er du enig i den prioritering? 

Alle Besvarelsern%
Enig77054,4%
Uenig54738,7%
Ved ikke986,9%
Total1414100%
Fordelt på parti SRKSFLADFVEL

Enig

4891703573415912
Uenig463265622523379
Ved ikke  66495789
Total i pct. 100100100100100100100100
Meningsmålingen er udført af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 31/5 - 6/6 2012. Målingen er foretaget på nettet blandt 1.414 repræsentativt udvalgte svarpersoner. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

Nadeem Farooq

Fhv. underdirektør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2009)

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024