Debat

Villy Søvndal: Vi skal værne om den danske model, også når EU udvides mod øst

I Danmark har vi en god tradition for et velorganiseret arbejdsmarked og en stærk fagbevægelse. Det skal vi værne om og styrke, hvis EU udvider mod øst, så vi ikke får et underbetalt og uorganiseret arbejdsmarked under det organiserede, skriver Villy Søvndal. 

Østudvidelsen af EU vil betyde tilføjelsen af lande, der historisk set har været udfordret socialpolitisk. Netop derfor, er det afgørende at styrke fagbevægelsen, så danske og udenlandske arbejdsgivere i Danmark overholder reglerne, skriver Villy Søvndal.
Østudvidelsen af EU vil betyde tilføjelsen af lande, der historisk set har været udfordret socialpolitisk. Netop derfor, er det afgørende at styrke fagbevægelsen, så danske og udenlandske arbejdsgivere i Danmark overholder reglerne, skriver Villy Søvndal.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Villy Søvndal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nylig var jeg på besøg ved Nyt OUH (Odense Universitetshospital) i Odense, der har et areal på mere end 800.000 kvadratmeter.

Et byggeri i den størrelsesorden betyder selvsagt, at der skal bruges rigtig mange erhvervsuddannede personer.

Siden byggeriets dag et, frem til dagen i dag, har der været problemer. Problemer med underbetalinger og problemer med, at man ikke har de lærlinge, man påstår at have.

Selvom de odenseanske fagforeninger tit har været på besøg, så ender det desværre med alt for tynde sejre, der ikke rykker det store ude i virkeligheden.

Risiko for et uorganiseret arbejdsmarked 

Det kan siges meget enkelt: Velfungerende arbejdsmarkedsmodeller skal ikke ødelægges for at trække fælles løsninger ned over alle EU-lande.

Villy Søvndal (SF)
Kandidat til Europa-Parlamentet, fhv. udenrigsminister og partiformand

Socialpolitikken er et område, der kun bliver vigtigere de kommende år.

Man skal huske på, at vi på nuværende tidspunkt diskuterer en ny østudvidelse af EU, som vil betyde tilføjelsen af en række lande, der historisk har været udfordret på den socialpolitiske bane.

Derfor er det helt afgørende at sikre, at der ikke opstår et uorganiseret arbejdsmarked nedenunder det organiserede danske arbejdsmarked.

Vi skal værne om den danske model, også når vi udvider EU. Det gør vi ved at styrke den danske fagbevægelse, så både danske og udenlandske arbejdsgivere i Danmark overholder reglerne.

Hvordan gør vi så det?

  1. For det første skal det være meget nemmere at efterforske firmaer, der snyder fællesskabet. Det kan være et krav om, at der skal være skilte der, hvor der bliver bygget. Så fremgår det tydeligt for alle, at her bygger murermester Hansen. På den måde kan man ikke gemme sig, og så ved man hvilke virksomheder, der er i gang.
  2. For det andet skal man sikre, at der altid er en hovedentreprenør på byggeri. Hovedentreprenørerne har et kædeansvar, og som har ansvaret for, at forholdene er på plads. I sidste ende vil derfor være dem, der skal betale, hvis forholdene ikke er på plads.
  3. For det tredje er det vigtigt at understrege, at denne diskussion kun bliver vigtigere de kommende år. Fra dansk side skal vi beskytte den danske model og den danske fagbevægelse.

Vi skal sikre en dansk fagbevægelse, der får større muskler. Et arbejdstilsyn, der kan holde øje med, at der bliver arbejdet efter reglerne og et skattevæsen, der har ressourcerne til at sikre sig, at fupfirmaerne også kommer til at spille efter fællesskabets regler. 

Læs også

Yderligere vil et krav om identitetskort være en oplagt måde at komme fusk og snyd til livs på. På den måde kan man se hvem, der arbejder. Kravet om identitetskort på arbejdspladsen vil være en vigtig foranstaltning, som bør indføres bredere for at øge sikkerheden og tilliden i arbejdsmiljøet.

Den danske model som inspiration

Idéen om at indføre en fælles socialpolitik i Europa kan ved første øjekast virke sympatisk, især med tanke på at harmonisere levevilkår og arbejdsforhold på tværs af EU-medlemslandene.

Dog kan det i praksis være problematisk, fordi landene har meget forskellige arbejdsmarkedstraditioner og niveauer af social sikring.

En fælles socialpolitik vil ødelægge de høje standarder, som vi i Danmark har opnået gennem årtier.

Det kan siges meget enkelt: Velfungerende arbejdsmarkedsmodeller skal ikke ødelægges for at trække fælles løsninger ned over alle EU-lande.

Derfor kan den danske model tjene som inspiration hos de andre EU-lande. De principper, der ligger bag modellen – såsom fleksibilitet, arbejdsgivers ansvar og arbejdstagers sikkerhed – kan guide udviklingen af socialpolitik, der respekterer de forskellige forhold i medlemslandene.

Dette kunne lede til en mere balanceret og fair tilgang, der fremmer arbejdsmarkedets stabilitet og retfærdighed på tværs af Europa, uden at hæmme de eksisterende systemers effektivitet.

Hvis jeg bliver valgt til Europa-Parlamentet, vil jeg trække på min erfaring som medlem af Folketingets socialudvalg i flere år, samt mange års arbejde og indsigt i socialpolitik fra Kolding Kommune.

Jeg vil derfor også helt naturligt gå efter at indtræde i EU´s Udvalg for Beskæftigelse og Sociale Anliggender.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kommende MEP (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024