Åbenhedstinget kritiserer Justitsministeriets vejledning om whistleblowere

Justitsministeriets udkast til vejledning for whistleblowere giver hverken tryghed for whistleblowere eller hjælp til at få kritisable forhold frem i lyset, lyder det i et høringssvar fra Åbenhedstinget udarbejdet af jurist Oluf Jørgensen.

En ny vejledning for whistleblowere har mange benspænd for dem, som det hele handler om, nemlig whistleblowerne, skriver Oluf Jørgensen. Her er justitsminister Nick Hækkerup (S) på vej ind i Justitsministeriet.
En ny vejledning for whistleblowere har mange benspænd for dem, som det hele handler om, nemlig whistleblowerne, skriver Oluf Jørgensen. Her er justitsminister Nick Hækkerup (S) på vej ind i Justitsministeriet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Ny vejledning for whistleblowere har til formål at gøre det trygt at være whistleblower, “fordi det er i offentlighedens interesse at kritisable forhold på offentlige og private arbejdspladser kommer frem i lyset”.

Men Justitsministeriets gode intentioner bliver ikke indfriet i vejledningen, lyder det i et høringssvar fra Åbenhedstinget.

“Den giver hverken tryghed for whistleblowere eller hjælp til at få kritisable forhold frem i lyset - tværtimod,” skriver jurist og offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen, der er forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Vejledningen opfordrer for eksempel whistleblowere til så vidt muligt at forklare, “hvorfor man mener, at der er tale om overtrædelse af et forhold, som er omfattet af whistleblowerloven”.

Men det er ikke rimeligt at gøre det til whistleblowerens opgave at studere EU-regler og andre retsregler for at få beskyttelse, skriver Oluf Jørgensen.

“Vejledningen bør i stedet understrege, at whistleblowere er beskyttet, når de er i god tro, uanset at det skulle vise sig, at et forhold faktisk ikke er omfattet af anvendelsesområdet eller ikke er en overtrædelse af regler.” 

{{toplink}}

Vurderingen bliver ikke nemmere af, at den danske whistleblowerlov i forhold til overtrædelser af rent nationale regler og EU-regler, der ikke er omfattet af EU-direktivets anvendelsesområde, er begrænset til "alvorlige forhold".

"Det er svært selv for eksperter at skelne mellem regler, hvor alle overtrædelser er omfattet, og andre regler, hvor kun alvorlige forhold er omfattet," lyder det fra Oluf Jørgensen. 

Den giver hverken tryghed for whistleblowere eller hjælp til at få kritisable forhold frem i lyset - tværtimod.

Oluf Jørgensen
Jurist og offentlighedsrådgiver

I det hele taget er listen over kritikpunkter lang fra offentlighedsrådgiveren, herunder at vejledningen ikke oplyser om whistlebloweres ret til at blive genansat eller få godtgørelse, hvis de udsættes for repressalier eller bliver hindret eller forsøgt hindret i whistleblowing.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024