Ammunitionsudbud kritiseres for at favorisere udenlandske bydere

Krav om en stor pose penge i ryggen og omfattende erfaring med produktion af ammunition favoriserer udenlandske bydere i konkurrencen om at genetablere dansk ammunitionsproduktion, lyder kritikken fra en dansk byder. Moderaterne maner dog til besindighed.

Forsvaret solgte i 2008 ammunitionsfabrikken "Krudten" til spanske Denex. I 2020 blev den lukket. Nu har Staten købt bygningerne tilbage og leder efter nogen, der vil genstarte ammunitionsproduktion på dansk jord.
Forsvaret solgte i 2008 ammunitionsfabrikken "Krudten" til spanske Denex. I 2020 blev den lukket. Nu har Staten købt bygningerne tilbage og leder efter nogen, der vil genstarte ammunitionsproduktion på dansk jord.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I sidste uge udsendte Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) et seks sider langt dokument med såkaldte ”prækvalifikationskrav” til de virksomheder og konsortier, som måtte være interesserede i at stå for produktionen af ammunition på den tidligere ammunitionsfabrik ”Krudten” i Elling i Nordjylland, som politikerne har besluttet at købe tilbage og genåbne.

Fra politisk hold har et af hovedargumenterne for at genåbne ”Krudten” været, at det vil være godt for vores forsyningssikkerhed i en krise- eller krigssituation, at vi har vores egen ammunitionsproduktion. Så risikerer vi ikke at komme i ammunitionsmangel, hvis en udenlandsk leverandør i en tilspidset situation vælger at prioritere leverancerne til sit eget hjemlands forsvar.

”Ammunitionsforsyning er af national sikkerhedsinteresse,” understregede forsvarsminister Troels Lund Poulsen, da Staten i oktober 2023 købte ”Krudten” tilbage fra private ejendomsudviklere.

FMI’s prækvalifikationskrav stemmer dog dårligt overens med det politiske ønske om mindre afhængighed af udenlandske producenter, mener det danske konsortium AMA Group, som er blandt de interesserede i at drive ”Krudten”.

”Krudten” har kun plads til, at komponenterne til den tunge ammunition kan blive samlet der. Eksplosiver, brændrør og granathylstre skal alt sammen laves andre steder og transporteres til Elling.

{{toplink}}

Spørgsmålet er så, om komponenterne skal produceres i Danmark eller i udlandet. Både AMA Group og Danammo - der også er et dansk konsortium med interesse for ”Krudten” - vil lave komponenterne i Danmark, mens norske Nammo vil hente komponenterne fra sine eksisterende produktionslinjer i Norge og Finland og så blot bruge ”Krudten” som påfyldningsstation.

”Hvis man virkelig skulle styrke uafhængigheden af udenlandske producenter, så skulle hele værdikæden jo egentlig kunne laves på dansk jord. Det ville også øget antallet af nye arbejdspladser og øge forsyningssikkerheden,” påpeger tidligere forsvarschef Peter Bartram, der i dag er bestyrelsesformand i AMA Group, og fortsætter:

”I stedet vægter det tungere, at man - inden man er kommet i gang - har masser af kapital i ryggen og en track record. Det stiller udenlandske aktører, der allerede har en produktion, bedre end danske bydere.”

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024