Arbejdsgivere frygter milliardregning fra nyt løndirektiv

Mandag vil regeringen stemme for et EU-direktiv, som blandt andet stiller nye krav til arbejdsgiverne om at indsamle og indberette lønningerne for deres ansatte. En gigantisk regning for både virksomheder og staten venter, advarer Dansk Arbejdsgiverforening, som dog er tilfreds med, at Danmark foreløbig bliver ved forhandlingsbordet i Bruxelles.    

Rikke BrøndumRikke Albrechtsen

Landets arbejdsgivere kan forberede sig på at kigge dybt i kassebeholdningen, hvis det nye EU-direktiv om løn-oplysninger, som regeringen mandag stemmer for, bliver en realitet.  

I hvert fald ifølge Dansk Arbejdsgiverforening, som nu sætter beløb på, hvad de mener direktivets krav vil koste virksomhederne i form af ekstra hænder til de nye opgaver med at dokumentere og rapportere løn-oplysninger.

I bedste fald 700 mio. kr. til at omstille sig her og nu, og årlige ekstra udgifter på 150 mio. I værste fald en regning her og nu på tre mia. kr. og en mia. kr. årligt herefter.

Selv oplyser regeringen til Folketinget, at de nye dokumentationskrav vil koste de statslige arbejdsgivere 395 mio. kr. det første år og herefter 155 mio. kr.

”Direktivet pålægger virksomhederne voldsomme dokumentationskrav. Vi har anbefalet regeringen at stemme for, så vi kan fortsat kan sidde med ved forhandlingsbordet, men kun under forudsætning af, at vi kan nå at ændre det endelige direktiv, som i vores øjne slet ikke løser udfordringen med lønforskellene mellem mænd og kvinder," siger EU-chef i Dansk Arbejdsgiverforening, Christiane Mißlbeck-Winberg. 

Nyt direktiv om gennemsigtighed i løn

Hovedpunkter i direktivet: 

Formålet er at sikre mere gennemsigtighed i lønninger for at komme lønforskelle mellem mænd og kvinder til livs. 

Indsamling og deling af lønoplysninger:

Arbejdsgivere skal have en tilgængelig beskrivelse af de kønsneutrale kriterier,
de bruger til at fastsætte lønnen. De ansatte har ret til at få oplysninger fra deres arbejdsgiver for at vurdere, om de aflønnes på en ikke-diskriminerende måde i forhold til deres kollegaer. 

Virksomheder med mindst 250 arbejdstagere skal gøre visse overordnede oplysninger offentligt tilgængelige omkring lønforskellen mellem mænd og kvinder. Mere følsomme oplysninger skal være til rådighed for de ansatte, deres repræsentanter og det ligebehandlingsorgan, der skal kunne vurdere sagerne. I Danmark lægger regeringen op til, at det skal være Ligebehandlingsnævnet. 

Staten skal indsamling og offentliggørelse data om lønnen, så man kan  kan sammenligne dem mellem arbejdsgivere, sektorer og regioner. 

Arbejdsgivere med mindst 250 arbejdstagere skal foretage fælles en lønvurdering:
a) Når der er en forskel i den gennemsnitlige løn mellem kvinder og mænd på mindst 5 pct. i en given stilling

b) Når arbejdsgiveren ikke har begrundet lønforskellen med objektive og kønsneutrale faktorer.

Er der uforklarede lønforskelle, er arbejdsgiveren forpligtet til at rette op på dem.

Bøder og omvendt bevisbyrde:

Lønmodtagere skal kunne klage til en domstol med ret til godtgørelse, hvis de ikke mener, at de bliver forskelsbehandlet på grund af løn i deres løn. Hvis de er tvivl, skal virksomheden bevise, at forskelsbehandling ikke finder sted.

Domstole eller andre myndigheder skal kunne udstede påbud til virksomhederne om at rette op, hvis de bliver dømt for. Ellers skal de kunne idømmes tvangsbøder. 

Medlemsstaterne skal fastsætte bødernes størrelse. 

Direktivet må ikke påvirke parternes ret til at indgå og håndhæve overenskomster.

Direktivet er sat i verden for at sikre ligeløn mellem kønnene. 

Men ifølge arbejdsgiverne løser de ikke problemet med det kønsopdelte arbejdsmarked i Danmark. Tværtimod risikerer det at sætte parternes overenskomstforhandlinger ud af kraft.   

"EU-Kommissionen ønsker, at man skal kunne sammenligne sin løn med andres, men ud fra hvilke kriterier? Hvem skal beslutte, om lønnen er korrekt? I Danmark er det arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn ud fra blandt andet kompetencer, erfaring og medarbejdernes værdi for virksomheden. Hvis Kommissionen vil bryde med det princip, kan det i sidste ende gå hårdt ud over vores konkurrenceevne," forklarer Christiane Mißlbeck-Winberg.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024