Besparelser på konsulenter rammer skoler og jobcentre

Landets kommuner har ifølge ny undersøgelse svært ved at finde de besparelser på eksterne konsulenter, som regeringen har bedt dem om. I stedet hentes pengene nogle steder fra velfærden. Finansminister er skuffet.

Finansminister Nicolai Wammens (S) krav om, at kommunerne skal reducere forbruget af private konsulenter med en milliard kroner ender nogle steder som besparelser på skoler og børnehaver. 
Finansminister Nicolai Wammens (S) krav om, at kommunerne skal reducere forbruget af private konsulenter med en milliard kroner ender nogle steder som besparelser på skoler og børnehaver. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Socialdemokratiets valgløfte om at spare milliarder på offentlige myndigheders samarbejde med eksterne konsulenter kan nogle steder betyde færre penge til børn og arbejdsløse.

Det er beskeden fra flere af de lokale politikere, der nu sidder med det konkrete ansvar for at indhente den milliardbesparelse på konsulenter, som regeringen fik skrevet ind i kommunernes økonomiaftale for 2021.

I Vejle Kommune betyder kravet om konsulentbesparelser, at man skal spare 10 millioner kroner i år stigende til 20 millioner kroner i 2025. Opgaven med at finde besparelserne i praksis er blevet lagt ud til de enkelte politiske udvalg.

”Vi har ikke kunnet tage besparelsen kun på konsulenter. Vi har også lagt en andel ud som en generel besparelse på kerneydelser som blandt andet skole- og dagtilbudsområdet,” siger Torben Elsig-Pedersen (R), der er formand for kommunens børne- og familieudvalg.

De sparede pengene forsvinder dog ikke ud af kommunen, men indgår som finansiering af nye tiltag og initiativer på årets budget. Og fordi børne- og familieudvalget udgør den største samlede post på budgettet i Vejle Kommune, er det derfor også her, man skal finde det største beløb – fire millioner kroner i år.

Sagsbehandlere kan blive ramt i Horsens
Lidt mod nord i Horsens Kommune har man valgt at hente millionbesparelsen på konsulenter ved at skære i de administrative konti på kommunens budget. Det er sket vel vidende at ikke alle pengene vil kunne hentes på konsulentforbruget.

”Potentialet for minimering af brug af eksterne konsulenter er meget forskelligt fra kommune til kommune, og besparelsen udmøntes derfor både på brug af eksterne konsulenter og på administrative funktioner i øvrigt,” lyder det i aftalen om kommunens budget for 2021.

Fakta

Aftale om kommunale konsulentbesparelser

  • Med aftalen om kommunernes økonomi for 2021 aftalte regeringen og KL, at kommunerne kan frigøre ressourcer til den borgernære velfærd ved at reducere forbruget af eksterne konsulenter.

  • Regeringen og KL blev enige om, at kommunerne kan frigøre 1,0 mia. kr. frem mod 2025, hvoraf 0,5 mia. kr. frigøres i 2021, 0,7 mia. kr. i 2022, 0,8 mia. kr. i 2023 og 0,9 mia. kr. i 2024. Kommunerne beholder ifølge aftalen de frigjorte midler, som skal anvendes til at udvikle velfærden.

  • Af aftalen fremgår det, at kommunernes forbrug af eksterne konsulenter varierer. Og at det derfor vil være forskelligt fra kommune til kommune, hvor mange ressourcer, der kan frigøres ved at reducere forbruget af eksterne konsulenter.

  • Udover konsulentbesparelserne indholdte økonomiaftalen et krav om yderligere at frigøre 250 millioner kroner til "velfærdsprioriteringer".

  • Før folketingsvalget i 2019 præsenterede Socialdemokratiet et politisk økonomisk udspil, hvor af det fremgik, at der skulle spares tre milliarder kroner på det offentlgie forbrug af på private konsulenter, som skulle bruges til at finansiere nogle af partiets velfærdsløfter. 

Kilde: Finansministeriet og Socialdemokratiet

Administrative funktioner dækker udover rådhusets ledelseslag også over løn til blandt andet socialrådgivere og ansatte på kommunens jobcenter. Og netop jobcenteret udgør en af de største enkeltstående administrative poster.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024