Bredt flertal vil gøre identitetstyveri på Facebook og Tinder ulovligt: “Man tager børn og unges virkelighed alvorligt"

Der er bred opbakning fra Folketingets partier til et lovforslag, der fremover gør det muligt at straffe identitetstyveri på sociale medier med op til seks måneders fængsel. Straffeloven skal følge med tiden, lyder budskabet fra justitsministeren.

Regeringen og støttepartierne blev allerede i maj 2021 enige om at gøre identitetstyveri ulovligt. Torsdag tilkendegav de borgerlige partier deres opbakning til lovforslaget.
Regeringen og støttepartierne blev allerede i maj 2021 enige om at gøre identitetstyveri ulovligt. Torsdag tilkendegav de borgerlige partier deres opbakning til lovforslaget.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Fremover skal det kunne straffes med en bøde på 10.000 kroner eller op til seks måneders fængsel, hvis en person opretter en falsk profil på Facebook eller Tinder og udgiver sig for at være en anden.

Sådan lyder konsekvensen af et nyt lovforslag, som der var bred opbakning til blandt Folketingets partier ved førstebehandlingen torsdag.

Hidtil har det blandt andet været muligt at straffe personer, der udgiver sig for at være en anden på sociale medier, hvis formålet med identitetstyveriet har været økonomisk gevinst. 

Men ifølge straffeloven har det ikke været strafbart i sig selv at udgive sig for at være en anden ved at bruge personens navn og billeder. 

Blandt andet derfor er der brug for en opdatering af lovgivningen, lød budskabet fra justitsminister Nick Hækkerup (S). 

“Efterhånden som den digitale virkelighed og de sociale medier udvikler sig, så er vi nødt til at følge med,” sagde justitsministeren.

FAKTA

Om loven
Med lovforslaget vil det fremover kunne straffes med en bøde på 10.000 kroner (i førstegangstilfælde) og en fængselsstraf på seks måneder, hvis man med eksempelvis billeder og navn udgiver sig for at være en anden person på eksempelvis sociale medier.

Det foreslås samtidig med lovforslaget, at en person, der dømmes for identitetstyveriet, kan pålægges at slette oplysninger, meddelelser, billeder brugt ved overtrædelsen.

Den nye lov vil blive indsat som en ny, særskilt bestemmelse i straffelovens kapitel og freds- og æreskrænkelser.

Loven træder efter planen i kraft 1. marts 2022.

Find det fremsatte lovforslag her.


Kilde: Lovforslag nr. L 103, Folketinget 2021-2022

Lovforslaget er et resultat af en aftale, som regeringen og støttepartierne indgik i foråret 2021. Sidenhen har lovforslaget været under udarbejdelse, og torsdag tilkendegav Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre og Nye Borgerlige deres opbakning til forslaget.

Justitsministeriet uddyber i bemærkningerne til lovforslaget, at Rigspolitiet i stigende grad får henvendelser fra borgere, der oplever misbrug af deres profiler på sociale medier. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024