Coronavirus og lave oliepriser bombe under Iran og stabiliteten i Hormuzstrædet

SPÆNDINGER: Flere faktorer gør situationen mere ustabil i Iran, som kontrollerer det Hormuzstræde, hvor en dansk fregat senere i år sandsynligvis skal patruljere.

En amerikansk marinesoldat observerer et iransk patruljeskib i Hormuzstrædet i juli 2019.
En amerikansk marinesoldat observerer et iransk patruljeskib i Hormuzstrædet i juli 2019.Foto: Donald Holbert / US Navy / Reuters / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I maj og juni 2019 var flere kommercielle skibe udsat for angreb med sprængladninger, ligesom en række øvrige sikkerhedshændelser i regionen gav anledning til bekymring for den regionale stabilitet. Skibsangrebene har skabt utryghed på havene og har skærpet den i forvejen tilspidsede sikkerhedssituation i regionen.

Derfor ønsker den danske regering, at Danmark sender en fregat til Hormuzstrædet for at deltage i en fælleseuropæisk flådestyrke, som patruljerer i Hormuzstrædet og Den Persiske Golf.

For selvom det ligger langt væk, så er Hormuzstrædet vigtigt for Danmark, mener regeringen.

”Som verdens femtestørste søfartsnation er retten til fri sejlads af afgørende betydning for Danmark. Danske skibe sejler igennem Hormuzstrædet på daglig basis og udgør derfor en vigtig kilde til beskæftigelse og velstand for Danmark,” fremgår det af det beslutningsforslag om udsendelsen af en dansk fregat, som udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i marts fremlagde til behandling i Folketinget.

Regeringen foreslår at sende en fregat af Iver Huitfeldt-klassen med tilhørende Seahawk-helikopter og en maritim indsatsenhed afsted i en periode på cirka fire måneder fra omkring august i år. Bidraget vil have en samlet besætning på op til cirka 170 personer. 

Maritim terror
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) vurderer, at truslen fra iranske angreb i forbindelse med danske maritime operationer uden for iransk territorialfarvand er lav, fremgår det af beslutningsforslaget.

FE vurderer desuden, at truslen fra terrorangreb, herunder maritim terror, fra militante islamistiske grupper mod et dansk militært skibsbidrag er lav, og at truslen mod en dansk helikopter over internationalt farvand i operationsområdet også er lav, mens truslen over internationalt farvand i nærheden af iransk luftrum er middel.

Interne spændinger
Flere internationale sikkerhedseksperter, som lever af at rådgive blandt andet rederier, vurderer dog ikke, at situationen i Hormuzstrædet lige nu er så afdæmpet, som FE vurderer den til at være.

”I de seneste uger har Dryad Global observeret en stigning i maritime hændelser i Den Persiske Golf, der er forbundet med Iran. Samtidigt forekommende og voksende iranske interne spændinger har potentialet til at brede sig over hele den bredere Mellemøstregion og ændre de nuværende regionale sikkerhedsudsigter,” skriver det internationale sikkerhedsrådgivningsfirma Dryad Global i en aktuel sikkerhedsvurdering, der bakkes op af flere andre firmaer.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forsvar

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024