Danske erhvervsmastodonter kritiserer nyt lovforslag: Frygter markant forringelse af whistleblower-beskyttelsen i store selskaber

Carlsberg melder sig nu i det alenlange kor af store danske virksomheder, der er utilfredse med et nyt whistleblower-lovforslag. A.P. Møller-Mærsk Mærsk, Ørsted, Vestas, ISS og Novo Nordisk er også blandt kritikerne. Lovforslaget vil reelt stille ansatte i store virksomheder dårligere end i dag, lyder det.

Carlsberg fører sammen med A.P. Møller-Mærsk an i de danske erhvervsmastodonters kritik af det nye whistleblower-lovforslag.
Carlsberg fører sammen med A.P. Møller-Mærsk an i de danske erhvervsmastodonters kritik af det nye whistleblower-lovforslag.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Hvad har Carlsberg, A.P. Møller-Mærsk, ISS, Ørsted, Vestas, Danske Bank, Leo Pharma, Demant, Coloplast og Novo Nordisk til fælles udover at være blandt de absolutte mastodonter i dansk erhvervsliv? 

Svaret er, at de alle er yderst kritiske over for et nyt whistleblower-lovforslag.

De danske gigantkoncerner har slået pjalterne sammen og dannet en fælles front - med A.P. Møller-Mærsk og Carlsberg i spidsen - i kampen mod ét særligt punkt i den danske implementering af et nyt EU-lovforslag om beskyttelse af whistleblowere.

For selvom de store danske virksomheder anerkender, at "reglerne vil være med til at understøtte en tillidsvækkende virksomhedskultur og transparens på offentlige såvel som private arbejdspladser," så vil whistleblowerne i de største selskaber være stillet dårligere i dag, mener de store koncerner.

Lovforslaget lægger nemlig op til, at store koncerner ikke kan etablere en fælles central whistleblower-ordning, men i stedet er nødsaget til at etablere en lokal whistleblower-ordning for hvert større datterselskab, der har over 250 ansatte.

"Vi mener, at dette vil forringe whistlebloweres retsstilling og beskyttelse i store koncerner markant. Dette vil selvsagt påvirke effektiviteten og værdien af whistleblowerordninger, da det kan afholde whistleblowere fra at stå frem," lyder det i et brev fra A.P. Møller-Mærsk til Folketingets Retsudvalg 12. maj

Brevet er udarbejdet af rederiets topadvokat Caroline Pontoppidan, men er også fremsendt på vegne af ISS, Ørsted, Vestas, Danske Bank, Leo Pharma, Demant, Coloplast og Novo Nordisk. 

18. maj har Carlsberg meddelt sin støtte ved at sende et brev med lignende ordlyd til Folketingets Europaudvalg

"Der henvises til brev af 12. maj 2021 fra A.P. Møller-Maersk fremsendt på vegne af en række andre virksomheder om virksomheders bekymring vedrørende implementering af EU's whistleblower-direktiv i Danmark. Carlsberg kan fuldt ud tilslutte sig brevets indhold, herunder opfordringen til at koncerner gives mulighed for at etablere en central ordning," skriver Ulrik Andersen, General Counsel, Vice President hos Carlsberg, i brevet. 

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Erhverv

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024