Det sker i dansk politik: Folketinget åbner efter sommerferien

OVERBLIK: Ugen i dansk politik står blandt andet på Folketingets åbning, maratondebat, rigets økonomiske tilstand og tre samråd. Få overblikket her. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er tilbage på talerstolen ved Folketingets åbning efter flere års pause, hvor Helle Thorning-Schmidt tog sig af opgaven med at holde åbningstalen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er tilbage på talerstolen ved Folketingets åbning efter flere års pause, hvor Helle Thorning-Schmidt tog sig af opgaven med at holde åbningstalen.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

Velkommen til en ny og spændende uge i dansk politik. 

Ugen starter ud med, at uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) mandag skal stå skoleret i Udvalget for Landdistrikter og Øer. Her skal han blandt andet redegøre for sin holdning til, at en række uddannelsessteder uden for de store byer og i yderområder kan blive nødt til at lukke som følge af regeringens bebudede besparelser på professionshøjskoler og erhvervsakademier.

Første tirsdag i oktober åbner Folketinget, og det er denne tirsdag klokken 10. Her vil dronningen og den kongelige familie deltage i åbningen og overvære mødet i folketingssalen fra kongelogen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder åbningstalen, hvor han fortæller om de lovforslag, som regeringen vil fremsætte i den nye folketingssamling. Der er ikke debat om statsministerens åbningstale på selve åbningsdagen, da den traditionen tro ligger torsdag.

Senere tirsdag er der to samråd på dagsordenen. Først har Beskæftigelsesudvalget kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd om regeringens politik på dagpenge-, førtidspensions- og kontanthjælpsområdet.

Senere samme dag er både børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) og uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen kaldt i samråd om ministrenes holdning til massive besparelser på uddannelsesområdet.

Onsdag fremlægger De Økonomiske Råd den nye vismandsrapport om den danske økonomis tilstand, og den omhandler konjunkturvurdering, offentlige finanser og indkomstoverførsler med fokus på kontanthjælp. Rapporten offentliggøres klokken 12:00, og der er pressemøde klokken 12:30.  

Torsdag står i debattens tegn. Det er nemlig dagen for den store åbningsdebat i Folketinget, og traditionelt udvikler den sig til lidt af en maratondebat, der varer til langt ud på aftenen. Her tager folketingsmedlemmerne en lang diskussion om statsministerens åbningstale fra om tirsdagen og om aktuelle politiske emner.

Torsdag er EU-kommissær Margrethe Vestager i København, hvor hun blandt andet skal mødes med Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen.

Fredag begynder Nato sin 61. årlige parlamentariske forsamling, som bliver holdt i Stavanger i Norge. Her vil alle Natos 28 medlemslande og mellem 800 og 900 delegerede være til stede. Den parlamentariske forsamling slutter mandagen efter.

Fredag aften inden efterårsferien står traditionen tro på Kulturnat i København. Her kan man blandt andet besøge ministerier og styrelser og en hel masse andet. Altinget laver i løbet af ugen en oversigt over Kulturnattens politiske arrangementer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024