Efter advarsel om lovbrud: Partier vil have undersøgt statens miljøvurderinger af vindmøller på havet

To partier i Folketinget ønsker nu en undersøgelse af statens praksis for miljøvurderinger af vindmølleprojekter på havet. Venstre efterlyser desuden klare svar fra myndighederne. Det sker efter, at en række førende eksperter har advaret mod ulovlige metoder.

"Hvis der er tvivl om, hvorvidt vi har fulgt lovgivningen på det her område, bliver vi selvfølgelig nødt til at få vished og undersøge, om der har været en forkert praksis,” siger Konservatives energi- og forsyningsordfører, Dina Raabjerg.
"Hvis der er tvivl om, hvorvidt vi har fulgt lovgivningen på det her område, bliver vi selvfølgelig nødt til at få vished og undersøge, om der har været en forkert praksis,” siger Konservatives energi- og forsyningsordfører, Dina Raabjerg.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas ArpMarie Møller Munksgaard

Der bør gennemføres en undersøgelse af, om den danske stat har brudt med centrale miljøregler, når der i de seneste tre årtier er blevet givet tilladelser til at sætte vindmøller op på havet.

Det mener to af Folketingets partier.

Der skal ikke være nogen anlæg eller projekter, som kan omgå miljøundersøgelserne, som netop er til for at beskytte naturen og miljøet.

Torsten Gejl (ALT)
Energi- og forsyningsordfører

”Hvis der er tvivl om, hvorvidt vi har fulgt lovgivningen på det her område, bliver vi selvfølgelig nødt til at få vished og undersøge, om der har været en forkert praksis,” siger Konservatives energi- og forsyningsordfører, Dina Raabjerg.

”Der skal ikke være nogen anlæg eller projekter, som kan omgå miljøundersøgelserne, som netop er til for at beskytte naturen og miljøet. Og hvis det viser sig, at vores vindmølleparker ikke har fået lavet de nødvendige, obligatoriske miljøundersøgelser, må vi også få dem lavet og afdækket konsekvenserne,” supplerer Torsten Gejl, energi- og forsyningsordfører i Alternativet.

Reaktionerne kommer efter, at flere førende eksperter i energi- og miljøret har advaret mod, at opstillingen af danske havvindmøller kan være foregået i strid med EU’s miljøregler, der er til for at beskytte naturen.

Det er de samme regler, som Kammeradvokaten i to undersøgelser har konkluderet, at staten har overtrådt siden 1988 i forbindelse med miljøvurderingerne af den danske olie- og gasjagt i Nordsøen og Østersøen.

Eksperterne har opfordret myndighederne til at få lavet en lignende undersøgelse af tilladelserne til vindmølleprojekterne.

”Vi ved det i bund og grund ikke, før vi kigger i de enkelte miljøtilladelser. Det kunne man få Kammeradvokaten til, eller styrelsen kunne bede nogle interne jurister hjælpe med at se på, hvad man har gjort, og hvad man så gør fremadrettet. Hvis der er sket skade på naturen, som ikke er blevet oplyst, bør man få undersøgt det i en fart,” sagde professor i energi- og forsyningsret ved Syddansk Universitet Bent Ole Gram Mortensen til Altinget tidligere på ugen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024