Nye beregninger: Populære elbiler sprænger milliardstort hul i statskassen

Staten er gået glip af et tocifret milliardbeløb som følge af afgiftsrabatten på de elbiler, der er ved at tage bilmarkedet med storm, viser beregninger fra Cepos. Politikerne bør anvise finansiering for de manglende skatteindtægter, mener professor, der peger på løsning, der vil være som at slå to fluer med ét smæk.

Elbilerne er blevet særdeles populære, og det efterlader et betydeligt hul i statskassen. 
Elbilerne er blevet særdeles populære, og det efterlader et betydeligt hul i statskassen. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Danskernes store lyst til at købe elbiler har på få år skabt et digert hul i statskassen på næsten 15 milliarder kroner.

Det viser nye beregninger fra Cepos.  

Hullet er opstået, efter at den tidligere regering i 2020 besluttede at nedsætte registreringsafgiften på elbiler.

Dengang fejlvurderede politikerne dog, hvor hurtigt elbilerne ville gøre deres indtog på de danske veje.

Det er sket hurtigere end ventet, og derfor er der slet ikke sat tilstrækkeligt med penge af til at dække det afgiftstab, som staten lider, hver gang der købes en elbil.

"Selv med de forbehold og usikkerheder, der ligger i skønnene, er det hævet over enhver tvivl, at 2020-reformen indebærer et markant større belastning af statsfinanserne end forudsat," skriver Otto Brøns-Petersen, der er chefanalytiker i Cepos, i en mail til Altinget.

Siden 2021 har elbiler som følge af den tidligere socialdemokratiske regerings aftale om grøn transport betalt en meget lavere registreringsafgift end fossilbiler. 

Partierne bag aftalen dengang 2,9 milliarder kroner til at dække de manglende afgiftsindtægter i 2021 til 2024 og samlet 7,9 milliarder kroner for hele årtiet frem mod 2030. 

Det er langt færre penge end det beløb, som staten er gået glip af som følge af afgiftslempelsen, viser beregningerne fra Cepos, der anslår tabet i perioden 2021 til 2024 til 18,7 milliarder kroner.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Transport

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024