EU satser på kultur i ulande – Danmark skærer ned

KULTURDIPLOMATI: Kulturminister Bertel Haarder (V) var tirsdag i Bruxelles med til at beslutte, at EU skal sætte mere fokus på kultur i udviklingspolitik. Samtidig har regeringen netop fjernet støtten til Center for Kultur og Udvikling, som i årevis har været en pioner på området. Selvmodsigende, mener kulturordfører Mogens Jensen (S).

Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Lise-Lotte Skjoldan

BRUXELLES: Kontrasten er slående. På den ene side fjerner regeringen i næste års finanslov støtten til Center for Kultur og Udvikling (CKU), som i årevis har sikret Danmark en førerposition, når det gælder kulturprojekter til gavn for vækst, demokrati og anti-radikalisering i udviklingslande.

På den anden side bakker kulturminister Bertel Haarder (V) i Bruxelles op om, at EU skal skrue op for indsatsen for netop at integrere kultur i udenrigs- og udviklingspolitikken.

Det gjorde han på et ministerrådsmøde tirsdag, hvor EU’s kulturministre tog et skridt hen imod en samlet EU-strategi for brugen af kultur som redskab til at opnå bedre resultater i ulandene. Og Bertel Haarder bakkede også helhjertet op om linjen – dog med den tilføjelse, at demokratiske værdier som ligestilling og religionsfrihed skal være tydelige i samarbejdet.

“Med den tilføjelse er det ubetinget godt at bruge kultur som led i både integration og udviklingshjælp,” siger ministeren i Bruxelles.

Der er jo ingen af de andre lande, der har noget, der ligner CKU. Så selvfølgelig er CKU ikke en uundværlig institution.

Bertel Haarder
Kulturminister (V)

S: Det er selvmodsigende
Socialdemokraternes kulturordfører og tidligere udviklingsminister, Mogens Jensen, kalder det selvmodsigende, at regeringen bakker op om et øget fokus i EU på kultur i udviklingspolitik, mens den skærer ned på Danmarks egen indsats.

“Det er utroligt vigtigt, at man i udviklingspolitikken både nationalt og europæisk er med til at støtte og opbygge kulturen i de lande, man samarbejder med. Hvert eneste land skal have mulighed for at kunne udtrykke sin egen kultur og producere sine egne sange, sin egen musik, sit eget teater og film og bøger,” siger Mogens Jensen.

Bertel Haarder medgiver, at han helst havde set, at CKU ikke skulle lukke, men han mener samtidig, at Danmark nok skal klare sig uden centret.

“Der er jo ingen af de andre lande, der har noget, der ligner CKU. Så selvfølgelig er CKU ikke en uundværlig institution. Og de erfaringer, som CKU har gjort, køres jo videre,” siger Bertel Haarder.

Mogens Jensen afviser dog ideen om, at CKU’s arbejde med kultur sagtens kan fortsættes i andet udenrigspolitisk regi.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024