EU's demokratiske prestigeprojekt anbefaler et hav af traktatændringer: Mindsteløn og fælles forsvar er på ønskelisten

Efter knap et års arbejde har Konferencen om Europas Fremtid afleveret 49 forslag til ændringer af EU-samarbejdet. Ved mange af anbefalingerne er der tale om vidtrækkende reformer af EU – heriblandt et forslag om "fælles væbnede styrker".

Guy Verhofstadt på talerstolen til Konferencen om Europas Fremtids sidste plenarforsamling 29.-30. april. På Europadagen, 9. maj, afleveres anbefalingerne til formændene for Parlamentet, Kommissionen og Rådet.
Guy Verhofstadt på talerstolen til Konferencen om Europas Fremtids sidste plenarforsamling 29.-30. april. På Europadagen, 9. maj, afleveres anbefalingerne til formændene for Parlamentet, Kommissionen og Rådet.Foto: Europa-Parlamentet
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Står det til de hundredvis af borgere og politikere, der har deltaget i Konferencen om Europas Fremtid, skal der i EU være en fælles mindsteløn og et fælles forsvar.

I alt 49 forslag er de nået frem til efter godt et års arbejde. Konferencen om Europas Fremtid er EU's store demokratiprojekt, hvor borgere, civilsamfund og politikere har debatteret løsningerne på fremtidens udfordringer i EU.

Knap var parterne nået til enighed, før Guy Verhofstadt, som er Europa-Parlamentets repræsentant ved den store demokratiøvelse, krævede politisk handling på de forslag, som Konferencen var nået frem til.

"Vi har brug for reformer for at få de her forslag til at blive til virkelighed så hurtigt som muligt," sagde han lørdag i en tale i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

De endelige løsningsforslag, som Konferencens deltagere gav hinanden hånd på i weekenden, anbefaler vidtrækkende ændringer på nærmest alle politikområder i EU-samarbejdet.

Det står dog ikke skrevet nogen steder, at forslagene skal blive til virkelighed, men EU har forpligtet sig til at tage Konferencens anbefalinger seriøst.

Det bliver udover mindsteløn og fælles forsvar blandt andet foreslået, at Parlamentet skal have ret til at fremsætte lovforslag, at borgere skal få mere indflydelse gennem europæiske folkeafstemninger, og at enstemmighed skal afskaffes på en lang række områder – heriblandt uddannelsespolitik, socialpolitik og skattepolitik.

Mange af forslagene får ganske givet alarmklokkerne til at ringe på den danske politiske scene, hvor man ikke er klar til så gennemgribende ændringer.

"Nogle af forslagene er ret ambitiøse. Og meget mere integrationsvenlige, end man umiddelbart kunne have forestillet sig – set med danske øjne," siger Iben Tybjærg Schacke-Barfoed, som er analyse- og kommunikationschef i Tænketanken Europa og har fulgt Konferencen, siden den blev nedsat.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024