Finansministeriet er uenig med Rigsrevisionen i, at seks aftaler om fratrædelser er “regelbrud”

To ministerier har som led i besparelser og opgaveomlægninger indgået aftaler om fratrædelser i strid med statens regler, mener Rigsrevisionen. Finansministeriet mener dog ikke, at man kan tale om “regelbrud”.

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen mener ikke, det er dækkende at tale om "regelbrud" i sager om fratrædelsesaftaler, fordi der alene foreligger en "vejledende" udtalelse om afskedigelser som led i besparelser og opgaveomlægninger.
Medarbejder- og Kompetencestyrelsen mener ikke, det er dækkende at tale om "regelbrud" i sager om fratrædelsesaftaler, fordi der alene foreligger en "vejledende" udtalelse om afskedigelser som led i besparelser og opgaveomlægninger.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Finansministeriet nedtoner kritikken af to ministeriers brug af fratrædelsesaftaler.

Det sker efter, at Rigsrevisionen har vurderet, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Transportministeriet i seks tilfælde har indgået fratrædelsesaftaler som led i besparelser og opgaveomlægninger “i strid med statens regler”.

Rigsrevisionen begrunder sin vurdering med, at det i statens Personale Administrative Vejledning fremgår, at ministerierne kun “i helt særlige tilfælde” kan indgå aftaler om fratræden, og at afskedigelse på grund af besparelser og opgaveomlægninger ikke er situationer, “hvor der bør indgås aftale om fratræden”. 

Det er derfor efter Medarbejder- og Kompetencestyrelsens opfattelse ikke dækkende at karakterisere de indgåede aftaler som “regelbrud”, som det sker i Rigsrevisionens beretning.

Folketingssvar fra Nicolai Wammen (S)

Men udtalelsen i vejledningen om aftalt fratræden i forbindelse med besparelser og opgaveomlægninger er alene “vejledende for de statslige ansættelsesmyndigheder”, lyder det i et folketingssvar fra finansminister Nicolai Wammen (S): 

“Det er derfor efter Medarbejder- og Kompetencestyrelsens opfattelse ikke dækkende at karakterisere de indgåede aftaler som “regelbrud”, som det sker i Rigsrevisionens beretning,” står der.

Finansministeren svarer derfor heller ikke på spørgsmålet fra DF-politiker Nick Zimmermann om, hvilke konsekvenser der vil være for de institutioner, “der ikke har overholdt reglerne”.

Rigsrevisionen fastholder konklusionerne fra sin beretning om revision af statens forvaltning i 2023 og uddyber sin vurdering af de omtalte fratrædelsesaftaler i et skriftligt svar til Altinget.

“De fire fratrædelsesaftaler i Indenrigs- og Sundhedsministeriet er indgået som led i besparelser og opgaveomlægning, og der er ikke i sagerne forhold, der begrunder, at der er tale om helt særlige tilfælde. Det fremgår af sagens akter, at ministeriet anvender en fast praksis, og vi har derfor vurderet, at sagerne ikke vedrører helt særlige tilfælde,” skriver afdelingschef Yvan Pedersen.

Rigsrevisionen skriver videre, at de to fratrædelsesaftaler i Transportministeriet er indgået som led i opgaveomlægning.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024