Folketinget skal speed-uddannes i EU

SPEED-KURSUS: To skarpe timer skal gøre Christiansborg-politikerne bedre til at påvirke EU. Og det er der i høj grad brug for, mener to rådgivere.

Lobbyister skal hjælpe folketingspolitikerne til at forstå, hvordan de kan påvirke forslagene fra EU-Kommissionen. 
Lobbyister skal hjælpe folketingspolitikerne til at forstå, hvordan de kan påvirke forslagene fra EU-Kommissionen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

To timer. Det er, hvad der er sat af til at give folketingesmedlemmer inspiration til, hvordan de igen kommer ind i lovgivningsarbejdet. 

Og der er i høj grad brug for, at politikerne på Christiansborg igen melder sig som medspillere i i EU-lovgivningsarbejdet. Det skriver Peter Mose og Susanne Hegelund, der er rådgivere og forfattere, i en klumme for Altinget. 

"Imidlertid er problemet – uanset om den danske regering er rød eller blå – at Folketinget oftere og oftere først tages i ed, når EU-beslutningerne reelt er taget i et samspil mellem Kommissionen, Europa-parlamentet og Ministerrådet: Christiansborgs indflydelse skrumper ind i nærmest anorektisk tempo," skriver Mose og Hegelund. 

Halter med EU-indflydelsen
På det to timer lange speed-kursus - hvor der også er sat tid af til mad og "fortsat snak" - vil lobbyister fra blandt andet Dansk Erhverv, LO, Forbrugerrådet, Ibis og Dansk Energi klæde folketingspolitikerne på til at forstå de danske stå-på-muligheder i den nye EU-kommissions arbejdsprogram for 2015.

"Det halter med at forstå præcis, hvornår man skal slå til i EU-sammenhæng for at få indflydelse. Lobbystævnet på Christiansborg kan være med til at skærpe forståelsen for rettidig omhu: Arbejdsprogrammet fra Juncker-kommissionen er det nye mulighedsvindue, i hvert fald et stykke tid endnu. Så lukker også det," skriver Mose og Hegelund og fortsætter:

"Derfor kan turbo-eventen risikere at ende i det rene ingenting, medmindre Finansudvalget, Kulturudvalget og de fire andre deltagende udvalg benytter anledningen til at modernisere deres EU-rutiner.

Er der stemmer i EU-spørgsmålet?
Når EU-beslutningerne skal føres ud i livet, den såkaldte implementering, ser Christiansborg-politikernes indflydelse også ud til at skrumpe. Nye tal fra Justitsministeriet viser, at Folketinget blot involveres i 10 procent. Med andre ord: Kun toppen af isbjerget passerer Christiansborgs lovgivningsmølle. Ni ud af ti sager fra EU ordnes rent administrativt i regeringsapparatet.

"Hidtil har folketingspolitikerne ikke selv gjort meget for at ændre på den demokratiske ubalance, måske fordi der ikke er stemmer i at nørde med EU-spørgsmål," konstatereres det i klummen.

Mødet finder sted på Christiansborg onsdag fra klokken 11 til 13.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024