Fonde spillede helt særlig rolle for Københavns metro

Private fonde har lagt millioner af kroner i at få moderne kunstværker integreret i den nye metrolinje. Det kaldes banebrydende og spektakulært, og for fondene bag er det en helt bevidst prioritering at bruge store donationer til at sætte præg på det offentlige rum.  

Mikala Satiya Rørbech

Mens fristen for at afgive høringssvar i planerne om endnu en ny metrolinje under Hovedstaden nærmer sig, er det eksisterende metronet for længst blevet en selvfølgelig del af hverdagen for mange københavnere.

Det gælder også den senest åbnede metrolinje M4, som går ud i Sydhavnen og til Valby. Her adskiller de fem metrostationer sig dog fra resten af metrobyggeriet ved at der er bygget kunstværker ind i selve stationsbyggeriet.

Fem særligt udvalgte kunstnere har fået lov at udsmykke de offentlige stationer og dermed sætte et langvarigt præg på dele af det offentlige rum.

Den del af metrobyggeriet har der aldrig være en offentlig høring om. Ideen til at kombinere offentlig transport med kunst er til gengæld født i Statens Kunstfonds daværende Legatudvalg for billedkunst tilbage i 2016. Og så fik man Metroselskabet, og derefter Villum Fonden og Det Obelske familiefond med på ideen.

Det Obelske Familiefond og Villum Fonden bevilgede i 2016 hver 8.5 millioner kroner til udsmykning af fem nye metrostationer mens Statens Kunstfond har stået for at udvælge kunstnerne. 

Fondene bag kunsten

Statens Kunstfond er Danmarks største kunstfond, der arbejder for at give borgere i hele landet kunstoplevelser af høj kvalitet og udvikle kunstnerisk talent. Fonden har ca. 60 puljer og giver penge til produktion og formidling af billedkunst, film, litteratur, musik, scenekunst, arkitektur, kunsthåndværk og design. Pengene fordeles på baggrund af ansøgninger, og man kan blandt andet søge til spillesteder, teaterfestivaler, forfatterarrangementer, børn og unges møde med kunst, kunst på hospitaler og skoler samt oversættelse af litteratur. Der bliver hvert år uddelt midler til mere end 6000 projekter eller kunstnere. 

Det Obelske Familiefond er en erhvervsdrivende fond, som årligt uddeler 110-130 mio. kr. til almennyttige projekter inden for Samtidskunst og klassisk musik, Unge i udsatte positioner og Udvikling i Nordjylland.

Fondets støtte til samtidskunst bygger på en overbevisning om, at kunst af høj kvalitet tilbyder nye perspektiver på tilværelsen, fremmer refleksionen hos den enkelte og samtalen blandt de mange. Det Obelske Familiefond blev stiftet i 1956 af Asta Obel, men historien begyndte allerede tilbage i 1787 med virksomheden C.W. Obel i Aalborg. 

Villum Fonden er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2023 uddelte Villum Fonden 1,1 mia. kr. Villum Fonden er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen - grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. 

”Med fondenes støtte har det været muligt at give de nye stationer et unikt særpræg og dermed også give passagererne mulighed for nye og anderledes oplevelser af det offentlige rum. Værkerne vil formentlig blive en helt ny turistattraktion, som man også ser på metrostationer i udlandet”, siger Rebekka Nymark, direktør i Metroselskabet.

For Villum fonden er det del af fondens formål at støtte kunst, der er til gavn og glæde for den brede befolkning.

”Det er et projekt, som forhåbentligt vil være til glæde for mange, og derfor valgte vi at støtte det,” siger programchef Signe Staubo Sørensen fra Villum Fonden.

”Udsmykningen af de nye metrostationer er et ambitiøst projekt, der er med til at gøre samtidskunst tilgængelig for de mange mennesker, der bevæger sig rundt i byens rum – fra beboere til pendlere og turister – og bringer kunsten ind i hverdagen.”

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fonde

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024