Fondenes Videnscenter: Det er ikke vores opgave at mene noget

Fondenes Videnscenter er sat i verden for at samle branchen og højne vidensniveauet om fondene, uden selv at have mandat til at mene noget. Men næste skridt bør handle om at få bredt antennerne ud og få skabt en mere kvalificeret dialog, om de emner, fondene er optaget af, siger direktøren Hanne Elisabeth Rasmussen.

Hanne Elisabeth Rasmussen blev leder af Fondenes Videnscenter efter
to år som administrerende direktør i Lego Fonden, 12 år på indsamlingssiden i
SOS Børnebyerne og otte år i Unicef.  
Hanne Elisabeth Rasmussen blev leder af Fondenes Videnscenter efter to år som administrerende direktør i Lego Fonden, 12 år på indsamlingssiden i SOS Børnebyerne og otte år i Unicef.  
Mikala Satiya Rørbech

Da Hanne Elisabeth Rasmussen sagde ja til stillingen som sekretariatsleder for Fondenes Videnscenter lød opgaven at skabe synlighed og højne vidensniveauet om fondenes sektor. Vel at mærke en sektor, der har været vant til at leve stille, men godt. Som ledes af fondsdirektører og bestyrelser med meget varierende ideer om, hvorfor og hvordan man bør kommunikere. Og som hellere vil stå stærkt alene end skæres over en læst med andre fonde.

Derfor har det heller aldrig været meningen, at Fondenes Videnscenter skulle være en decideret brancheforening eller komme med holdninger eller analyser på vegne af fondene. Men hvordan kan man så skabe synlighed og dermed skærme mod kritik og trusler om politisk regulering af de skatteregler, der er beskytter fondenes formuer? Eller understøtte en kvalificeret debat om, hvad fondene går og laver?

Altinget Fonde har bedt sekretariatsleder Hanne Elisabeth Rasmussen gøre status for videnscentret, forud for Fondsforum.   

For fem år siden var situationen nemlig en helt anden. Kendskabet til fondene i befolkningen var lavere end det er nu, faktisk interesserede ingen sig for at måle det. På det tidspunkt var der heller ikke noget fondsregister, og Danmarks Statistik var først lige begyndt at indsamle tal om fondenes uddelinger. 

Blandt fondene selv, var der dog en voksende bevidsthed om behovet for mere transparens, hvis man skulle bevare legitimiteten om fondenes virke i samfundet. Og det var med det afsæt, at Hanne Elisabeth Rasmussen kastede sig over videnscentrets arbejde for at bekæmpe de fordomme og misforståelser, der herskede om fondene ude i offentligheden, blandt politikerne og dem, der arbejdede tæt op ad fondene.

”Der var behov for en mere faktuel platform at stå på. Alle debatter om fondene startede lige som på et vakuum, og vores opgave var at få underbygget det vakuum med fakta og viden. Både for fondenes egen skyld og for hele den omverden, der spiller sammen med fondene,” siger Hanne Elisabeth Rasmussen. Og den indsats er gået godt, mener hun.

Vi har fået skabt en mere faktabaseret dialog og et grundlæggende højere vidensniveau. Før kunne man høre folk stå og sige hvad som helst.

I dag producerer videnscenteret nyhedsbreve, faktaark, oversigter og analyser. De laver en årlig måling af befolkningens kendskab og tillid til fondene og besvarer henvendelser fra fonde, ansøgere, studerende, medier og andre med interesse i området.

”Jeg synes, vi er lykkedes med at skabe det her faktuelle overblik. Vi har fået skabt en mere faktabaseret dialog og et grundlæggende højere vidensniveau. Før kunne man høre folk stå og sige hvad som helst. Der oplever vi ikke det samme pres længere,” siger hun.

Til gengæld har samtalen omkring fondene ændret sig i mellemtiden. Og det fører nye udfordringer med sig.

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fonde

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024