Frivilligrådet kritiserer lovforslag om social investeringsfond

REGNEMODELLER: Der er potentiale i regeringens sociale investeringsfond, men problemer med konstruktionen, mener Frivilligrådet. Dansk Erhverv er anderledes begejstret.

Sociale regnemodeller tager ikke højde for frivilligindsatser som Mødrehjælpens julehjælp til udsatte medborgere, mener Frivilligrådet.
Sociale regnemodeller tager ikke højde for frivilligindsatser som Mødrehjælpens julehjælp til udsatte medborgere, mener Frivilligrådet.Foto: /ritzau/Rasmus Flindt Pedersen
Rasmus Dahl Løppenthin

Regeringens sociale investeringsfond er på trapperne, men i 11. time leverer Frivilligrådet en alvorlig kritik af det lovforslag, regeringen har lagt frem.

Primært er man bekymret for, om fonden bliver lagt i en spændetrøje af den sociale økonomiske regnemodel SØM.

"Såfremt SØM-modellen bliver det eneste udgangspunkt for investeringerne, risikerer fonden at udelukke frivillige sociale organisationer fra at blive aktør i sociale investeringer," lyder det i et høringssvar fra rådet.

Formand Mads Roke Clausen uddyber over for Altinget, at han bakker op om en social investeringsfond. Men at det er farligt at lade indsatserne være for styret af sociale regnemodeller.

Det er kritisabelt, at frivilligsektoren ikke er tænkt mere ind i fonden. Jeg synes eksempelvis, at Frivilligrådet burde udpege et bestyrelsesmedlem.

Mads Roke Clausen
Formand, Frivilligrådet

"Man risikerer at miste blik for social kapital, som er tryghed i et samfund, tillid og at hjælpe hinanden. Det er jo den slags indsatser, frivillige skaber, og som gør det værd at leve i et lokalsamfund. Men SØM og andre lignende modeller er blinde over for den her form for velfærd," siger han.

Lovforslaget om fonden har netop været i høring og har foreløbig bred opbakning fra Folketinget. Innovationsminister Sophie Løhde (V) lægger op til at tilføre 50 millioner kroner i startkapital, som en syv mand stor bestyrelse skal investere i sociale indsatser.

Sophie Løhde udpeger tre medlemmer til bestyrelsen, mens KL og Danske Regioner hver udvælger to. Den konstruktion møder også kritik fra Frivilligrådet.

"Det er kritisabelt, at frivilligsektoren ikke er tænkt mere ind i fonden. Jeg synes eksempelvis, at Frivilligrådet burde udpege et bestyrelsesmedlem, ligesom eksempelvis KL gør det, siger Mads Roke Clausen.

Dansk Erhverv bakker op
Velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv, Rasmus Lindblom, er modsat Frivilligrådet begejstret over regeringens forslag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024