Herlige Svend og slækkede krav var afgørende for, at det første Københavnerforslag gik hele vejen

Et mix af held, tilfældigheder og influencer-power bidrog til, at det første Københavnerforslag nu bliver til virkelighed. Trods den lidt overraskende proces har forslagets stiller lært en masse og fået så meget blod på tanden, at han overvejer at stille et nationalt borgerforslag.

Casper Berg Lavmand Larsen er ambassadør for organisationen TUBA, der tilbyder støtte og behandling til (voksne) børn, der er vokset op i hjem ramt af misbrug. Han er samtidig stilleren bag det første behandlede, vedtagede og finansierede borgeforslag i København.
Casper Berg Lavmand Larsen er ambassadør for organisationen TUBA, der tilbyder støtte og behandling til (voksne) børn, der er vokset op i hjem ramt af misbrug. Han er samtidig stilleren bag det første behandlede, vedtagede og finansierede borgeforslag i København.Foto: Kristian Brasen
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Mindst tre datoer er markante i det lille stykke kommunalhistorie, som Casper Berg Lavmand Larsen, til daglig adjunkt på CBS, spiller en helt central rolle i:

14. marts, 22. august og 9.september 2024.

Hvad der helt præcist skete på hver af de tre datoer, gennemgår vi om et øjeblik.

Først den reelle forandring: At københavnere mellem 14 og 35 år, som er belastet af en opvækst i en familie med alkohol- eller stofmisbrug, er garanteret gratis behandling inden for 180 dage.

De 180 dage er dog forskellige fra det oprindelige borgerforslag, som lød på 90 dage,  

Det så lidt svært ud. Så hvis grænsen ikke var blevet sænket, skulle vi helt klart have gjort noget andet

Casper Berg Lavmand Larsen
Adjunkt, forslagsstiller

Men den her historie handler hverken om misbrug, pårørende eller behandling. Den handler om det faktum, at det hverken er en politiker eller en embedsmand, som er afsender på forslaget om den garanti.

Garantien er nemlig resultatet af, at det første borgerforslag i Københavns kommune (som kalder ordningen Københavnerforslag) 1) har fået underskrifter nok til at politikerne er forpligtet til at tage stilling til det, 2) har fået flertal af politikerne til at stemme for vedtagelse og 3) er blevet indarbejdet i budgettet – altså fået sat penge af til gennemførsel. 

Casper Berg Lavmand Larsen stillede forslaget sammen med medstillerne Liv Dupont, Monika Hoffmann og Sophie Gevind. De er alle fire ambassadører for organisationen TUBA, der hjælper børn fra hjem ramt af misbrug, og de er selv vokset op i misbrugsfamilier.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024