Heunicke om omstridt trawl-rapport: Det er ikke ministeriets opgave at lave kvalitetstjek af forskning

Vi skal stole på universiteternes evne til at kvalitetssikre egne rapporter, lød det fra miljøminister under samråd om omstridt AU-rapport. Alligevel vil han ikke bruge rapporten i fiskeriforhandlingerne, da den “mudrer den politiske diskussion til”.

Chris LehmannMads OutzenMarie Møller Munksgaard

Det er ikke Miljøministeriets opgave at gå ind og lave et kvalitetstjek af den omstridte AU-rapport om trawl-fiskeri.

Sådan lød svaret fra miljøminister Magnus Heunicke (S) på et samråd onsdag.

Her blev han spurgt af Kristian Bøgsted (DD), om ministeriet vil lave en såkaldt ‘second opinion’ af rapporten fra Aarhus Universitet, der kortlægger konsekvenserne for biodiversiteten ved at fiske med bundslæbende redskaber.

”Det vil være et skråplan, hvis vi begynder konsekvent at få lavet ministerielle second opinions til enkeltstående rapporter, al den stund at der er et bredt felt af rapporter, som ikke er ens, men som peger i samme retning,” sagde Heunicke.

Ministeren var kaldt i samråd for at tale om rapporten, der har trukket overskrifter i særligt Jyllands-Posten, og som har ført til uenighed mellem forskere fra Aarhus Universitet og DTU om konsekvenserne af bundtrawling for havmiljøet.

Uenighed mellem forskere er dog alt andet end nyt, lød det fra Magnus Heunicke, der flere gange understregede, at det “ville være helt forkert”, hvis han som minister involverede sig i den faglige debat.

Der er forskningsmæssig enighed om de overordnede konklusioner: At fiskeri med bundslæbende redskaber i større eller mindre grad påvirker havmiljøet negativt

Magnus Heunicke
Miljøminister, (S)

“Det er ikke en ny ting, at der er uenigheder mellem forskere om rapporter, metoder, beregninger og resultater. Det er en god ting, og det er en grundlæggende præmis for forskning. Det skal vi kunne acceptere som politikere,” sagde ministeren.

Alligevel har Magnus Heunicke meldt ud, at han ikke kommer til at bruge rapporten i baggrundsmaterialet til de kommende fiskeriforhandlinger på baggrund af de seneste måneders debat.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024