Hvorfor kan man ikke vinde et valg på kulturen?

BAGGRUND: Kulturen betyder ifølge en ny meningsmåling stort set intet for, hvem vi vil stemme på ved næste folketingsvalg. Kulturpolitikken er blevet glemt af både befolkningen og politikerne, lyder det fra en kulturpolitisk ekspert. Men hvorfor betyder kunsten og kulturen intet for vores kryds?

Danskerne prioriterer ikke kulturen, når de skal sætte deres folketingskryds, og derfor bliver det næppe teatrene, museerne og bibliotekerne, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kommer til at debattere, når hun inden for det næste års tid skal prøve at genvinde magten.<br>
Danskerne prioriterer ikke kulturen, når de skal sætte deres folketingskryds, og derfor bliver det næppe teatrene, museerne og bibliotekerne, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kommer til at debattere, når hun inden for det næste års tid skal prøve at genvinde magten.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Per Bang Thomsen

Det bliver næppe millionbevillingerne til Det Kongelige Teater, lokalmuseernes fremtid eller bibliotekernes rolle for samfundsudviklingen, der kommer til at fylde, når Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) inden for det næste års tid vil tørne sammen i valgkampsduellerne.

Kunsten og kulturen betyder stort set intet for, hvem vi vil have til at lede vores land. 

Det viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget som optakt til det kommende folketingsvalg.

Her er et politisk repræsentativt udsnit af befolkningen blevet spurgt om, hvilke tre politikområder som kommer til at betyde noget for, hvor de placerer deres kryds. 

Kulturpolitikken er blevet glemt af både befolkningen og politikerne. Den lever sit eget, stille liv på sine egne sider i avisen uden markante udsving eller stor offentlig debat.

Dorte Skot-Hansen
Centerleder for Center for Kulturpolitiske Studier ved Københavns Universitet

Og her får kulturen en utvetydig bundplacering, mens spørgsmål om sundhed, udlændige og arbejdsplads topper danskernes politiske prioriteringsliste.

Det samme var også tilfældet, da danskerne skulle stemme til kommunalvalget sidste år. 

Og når man spørger vælgerne om, hvilke områder der skal have flere penge i offentlig støtte, er det igen kulturen, der kommer ind som nummer chok.

“Kulturpolitikken er blevet glemt af både befolkningen og politikerne. Den lever sit eget, stille liv på sine egne sider i avisen uden markante udsving eller stor offentlig debat,” forklarer Dorte Skot-Hansen, der er centerleder for Center for Kulturpolitiske Studier ved Københavns Universitet.

Bred konsensus om kulturen
Dorte Skot-Hansen har forsket i dansk kulturpolitik i flere årtier, og hun er egentlig ikke overrasket over, at området ikke vægtes tungere hos danskerne.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kultur

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024