Naturfond næsten på plads

FOND: Regeringen har præsenteret en ny konstruktion til naturfonden, så midlerne ikke længere skal figurere på statens budget. Til gengæld stilles der krav om, at fonden skal drives ud fra offentlige principper. Der er ikke flere knaster tilbage, lyder det fra Aage V. Jensen Naturfond.

Naturfonden er tæt på at blive en realitet.<br>
Naturfonden er tæt på at blive en realitet.
Foto: naturoglandbrug.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Efter en lang fødsel er Den Danske Naturfond meget tæt på at se dagens lys.

Leif Skov, der er formand for Aage V. Jensen Naturfond, fortæller nemlig, at selvom der forsat mangler de endelige underskrifter, så har han ikke noget at indvende mod regeringens nuværende planer:

"Vi har haft et ganske udmærket samarbejde med miljøministeren, og vi har ikke problemer med det, hun har præsenteret for os. Så der er ingen knaster tilbage, men jeg vil ikke sige noget om, hvad vi konkret er blevet enige om," siger han.

Fra Villum Fondens direktør, Lars Hansen, lyder der nogenlunde samme melding:

Vi har haft et ganske udmærket samarbejde med miljøministeren, og vi har ikke problemer med det, hun har præsenteret for os. Så der er ingen knaster tilbage, men jeg vil ikke sige noget om, hvad vi konkret er blevet enige om.

Leif Skov
Formand for Aage V. Jensen Naturfond

"Alt er i sin skønneste orden, og vi arbejder på livet løs for at få det færdig. Vi har målet i sigte, og jeg synes, det ligner, at vi lander på noget, som alle forhandlingsparter kan være glade for," siger han.

Idéen om en dansk naturfond stammer tilbage fra Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger fra foråret 2013. Her figurerede en naturfond som et af de bærende forslag til at finansiere de mange forslag. Og med finansloven for 2014 blev det aftalt at oprette fonden, hvor staten over en årrække bidrager med 500 millioner kroner, mens Aage V. Jensen Naturfond og Villum Fonden vil skyde henholdsvis 125 og 250 millioner kroner i projektet.

Fonde får deres vilje
Fondene har dog været så utilfredse med, at regeringen lagde op til, at midlerne skal figurere på en konto under Finansministeriet, at der har været trusler om at trække støtten.

”Hvis vi ikke får defineret en uafhængighed, som er tilfredsstillende, så kommer der ingen penge,” fastslog næstformand Nils Wilhjelm i Aage V. Jensen Naturfond under en konference i foråret.

Grunden til, at knasterne nu er væk, handler ifølge Altingets oplysninger om, at regeringen har fremlagt et forslag, hvor man er kommet de to almennyttige fonde i møde. Så det bliver naturfonden, der selv administrerer de mange millioner.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024