Nordiske læger går til kamp mod overbehandling

RESSOURCER: Overbehandling er et stigende problem i sundhedsvæsenet, og det kan skade både patienter og samfundsøkonomien. Det mener en sammenslutning af praktiserende læger fra de nordiske lande.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Lise-Lotte Skjoldan

Overbehandling bringer patienter og folkesundheden i fare.

Så klart lyder budskabet fra praktiserende læger fra alle Nordens lande, der i disse dage mødes til kongres på Island. På kongressen, Nordic Congress of General Practise, har lægerne vedtaget et nyt politisk papir om overbehandling.

Direktøren for Nordic Federation of General Practitioners, Lotte Hvas, er glad for, at de nordiske læger nu intensiverer fokusset på overbehandling, som hun ser som et stigende problem.

"Efterhånden som vi er blevet meget effektive til at diagnosticere og behandle meget hurtigt, så begynder der at dæmre et billede af, at det måske ikke altid er hensigtsmæssigt, at vi er så tidligt ude," siger Lotte Hvas, som er speciallæge i almen medicin.

Læge: Vi er ved at skyde over målet
For Lotte Hvas er der ingen tvivl, at konsekvenserne af overbehandling er store. Det går både ud over de enkelte patienter, men også ud over sundhedsvæsenet, hvor prioritering af knappe ressourcer er en evigt vigtig debat.

"For det første har patienten ikke gavn af at blive behandlet for noget, som måske vil gå over af sig selv. For det andet er det ikke særlig hensigtsmæssigt for vores samfundsøkonomi, at vi bruger ressourcer i sundhedsvæsenet på ting, der ikke gør en forskel," siger Lotte Hvas.

Det er blandt andet forbedret teknologi til opsporing og styrket fokus på patientrettigheder, der giver et pres for, at almene læger skal diagnosticere og behandle tidligere og tidligere. Lotte Hvas mener, at problemet er i stigning, fordi mentaliteten i sundhedsvæsenet har ændret sig.

"Tidligere ventede vi jo pænt på, at folk kom og var syge. Så begyndte vi at sige: Kunne vi ikke have fundet det der noget før?" siger hun og fortsætter:

"Nu er vi måske ved at skyde over målet ved at have nogle meget korte tider for behandlings- og udredningsgaranti, samtidig med at vi undersøger raske mennesker for ting de endnu ikke fejler, og måske aldrig kommer til at fejle."

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024