Ny analyse: Erhvervserfaring fører til mindre frafald

Unge med erhvervserfaring træffer mere målrettede uddannelsesvalg, ifølge en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening. Uddannelsessektoren skal se sabbatår og år med erhvervsarbejde som en mulighed for rekruttering, mener forsker.

Unge, der kommer ud på en arbejdsplads efter grundskolen og derefter starter på en erhvervsuddannelse, gennemfører oftere end andre unge, ifølge en ny analyse.
Unge, der kommer ud på en arbejdsplads efter grundskolen og derefter starter på en erhvervsuddannelse, gennemfører oftere end andre unge, ifølge en ny analyse.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

I årevis har antallet af unge, der påbegynder en erhvervsuddannelse, ligget for lavt i forhold til de politiske målsætninger. Samtidig er frafaldet på erhvervsuddannelserne højt for de 18-24-årige. 

En særlig gruppe skiller sig dog positivt ud, ifølge en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening. Det gælder unge, der starter på en erhvervsuddannelse, med nogle år på arbejdsmarkedet i bagagen:

Blandt de 18-24-årige, der har været ude og arbejde nogle år, før de påbegynder en erhvervsuddannelse, færdiggør knap tre ud af fire uddannelsen.

Fakta

Om analysen

Denne artikel bygger på en ny analyse af gruppen af unge mellem 18-24 år, der starter på en erhvervsuddannelse.

Analysen viser, at unge, som vælger at gå ud og arbejde mellem grundskolen og erhvervsuddannelse – frem for for eksempel at tage en gymnasial uddannelse og derefter søge ind på en erhvervsuddannelse – i højere grad gennemfører deres uddannelse.

Analysen er foretaget af Dansk Arbejdsgiverforening og baserer sig på offentligt tilgængelige data fra Danmarks Statistik. 

Det samme gælder for lidt over halvdelen af de øvrige 18-24-årige. Denne gruppe dækker blandt andet over unge, der har gået på andre uddannelsestilbud, før de søgte ind på en erhvervsuddannelse.

En del af forklaringen kan være, at det er en øjenåbner at komme ud på en arbejdsplads, mener Jannik Bay, uddannelseschef i Dansk Arbejdsgiverforening.

"For mange unge kan være lidt tåget, hvad det vil sige at være på arbejdsmarkedet. Når man kommer ud, bliver det mere tydeligt, hvad man er god til, og hvad der motiverer én," siger han.

Han bakkes op af Marie Seliger, der er seniorkonsulent i Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) og har stået bag flere analyser af unges uddannelsesvalg og frafald. 

"Hvis man allerede har erhvervserfaring fra samme branche, så har man nogle klare fordele. Man kender kulturen og normerne og kan bedre begå sig, og man har måske lettere ved at finde en god læreplads, fordi man allerede har et netværk. Så det overrasker mig ikke, at der er en bedre gennemførsel i den her gruppe," siger hun.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024