Ny FN-pagt skal skabe samarbejde, fred og sætte turbo på verdensmålene

FNs netop vedtagne pagt for fremtiden har til formål at skabe fornyelse af FN-systemet og mere opbakning til et globalt værdikompas. Få overblikket over de vigtigste elementer i den nye "Pact for the Future" her.

Foto: Frank Franklin/AP/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Verdens ledere har godkendt en ny fælles pagt for fremtiden. Selvom det er en politisk pagt, der ikke i sig selv er juridisk bindende, beskrives FNs fremtidspagt som den mest vidtrækkende internationale aftale i mange år.

FNs generalsekretær António Guterres siger, at han håber, pagten vil "lægge grundlaget for en bæredygtig, retfærdig og fredelig global orden - for alle folk og nationer."

Den nye fremtidspagt har været ni måneder undervejs og blev godkendt søndag aften i forbindelse med årets generalforsamling i FN i New York.

Fremtidspagten er særligt designet til at accelerere de initiativer, der har betydning for at nå verdensmålene herunder klimaforandringer, menneskerettigheder, og ligestilling.

Desuden omfatter aftalen en global digital pagt og en erklæring om fremtidige generationer. Store dele af pagten handler derfor om fred og sikkerhed og forsvarlig brug at moderne teknologi.

FNs fremtidspagt har samtidigt det iboende formål at reformere selve FN-systemets organisationer, så de passer bedre til nutidens udfordringer og verdensbillede. Blandt andet ved at sikre udviklingslandene en bedre repræsentation og lige muligheder.

"Vi kan ikke skabe en fremtid, der passer til vores børnebørn, med et system, der er skabt af vores bedsteforældre,” har FNs generalsekretær António Guterres sagt om behovet for reformen af det multilaterale system.  

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Udvikling

Visionen for pagten er i følge pressemeddelelsen fra FN, at det internationale system skal leve op til sine løfter, være mere repræsentativt for nutidens verden og trække på energien og ekspertisen fra regeringer, civilsamfundet og andre nøglepartnere. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024