Ny kortlægning vækker bekymring: Reform risikerer at skræmme unge væk fra erhvervsuddannelser

Godt hver ottende ung gennemfører en erhvervsuddannelse direkte fra folkeskolen, viser ny analyse. Dansk Industri frygter, at kommende reform vil gøre vejen for de unge for bumlet.

Mekanikeruddannelserne har mange helt unge elever, som kommer direkte fra folkeskolen.
Mekanikeruddannelserne har mange helt unge elever, som kommer direkte fra folkeskolen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

I en række vestjyske og fynske kommuner gennemfører mere end hver femte ung i dag en erhvervsuddannelse lige efter grundskolen.

Det fremgår af en ny analyse, som den uddannelsespolitiske tænketank DEA udgiver torsdag.

Analysen kortlægger, hvor mange unge, der benytter sig af den direkte vej fra grundskole til erhvervsuddannelse uden at falde fra undervejs.

På landsplan drejer det sig om cirka 13 procent af en ungdomsårgang. Det svarer til godt hver ottende ung. 

I sidste ende frygter vi, at man gør det sværere at vælge en erhvervsuddannelse, så der samlet set uddannes færre faglærte.

Signe Tychsen Philip
Underdirektør, Dansk Industri

"Det nuancerer fortællingen om, at næsten ingen unge vælger den vej i uddannelsessystemet. Der er faktisk en gruppe unge, som trives i det eksisterende system og får en erhvervskompetencegivende uddannelse," siger underdirektør Kristian Thor Jakobsen.

Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har givet udtryk for, at erhvervsuddannelserne i et kommende reformudspil ikke længere vil blive betragtet som ungdomsuddannelser.

"Spørgsmålet er selvfølgelig, hvad den her gruppe unge så skal, og om de egentlig efterspørger en forandring," siger Kristian Thor Jakobsen.

Analysen zoomer ind på nogle ambitiøse og afklarede unge, som det er vigtigt at værne om, når man laver en reform, mener Signe Tychsen Philip, vicedirektør i Dansk Industri.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024