Ny region får lunken modtagelse på Christiansborg. Her står partierne før forhandlingerne

Hvad er sundhedsordførernes umiddelbare holdninger til regeringens bud på en sundhedsreform? Altinget har spurgt dem ind til tre af de vigtigste elementer i udspillet. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

I denne uge begynder forhandlingerne med partierne uden for SVM-regeringen om den reform af sundhedsvæsenet, som regeringen præsenterede deres udspil til sidste uge.

Og mens der er enstemmig opbakning til udspillets mange såkaldte kronikerpakker, er der flere forbehold over andre dele. 

Særligt idéen om en østdansk megaregion står regeringen alene med.

Altinget giver her et overblik over oppositionspartierners position på tre af de største elementer i udspillet.

1. Region Østdanmark
Regeringen foreslår at fusionere Region Sjælland og Region Hovedstaden under én politisk ledelse, så ressourcerne - herunder særligt personale - lettere kan fordeles ud fra, hvor behovet er størst.

2. Sundhedhedsråd
De nuværende 21 sundhedsklynger foreslås erstattet af 17 sundhedsråd, som skal bestå af regionale og kommunale folkevalgte repræsentanter og have ansvaret for udviklingen af det nære sundhedsvæsen. I modsætning til klyngerne får de penge, ansvar og beslutningskompetence.

3. Reform af almen praksis
Regeringen vil have en større styring med de praktiserende læger - hvor de placerer sig i landet, og hvad de laver. Regionerne skal frit kunne vælge alternativer til den klassiske PLO-læge, men én læge skal maksimalt kunne eje tre ydernumre mod seks i dag. Og så skal honorarstrukturen forsimples og tilgodese sårbare patienter og multisyge, samt de læger, der har særligt mange af disse patientgrupper. 

{{toplink}}
Læs også

Hvad mener I om den nye Region Østdanmark?

"Det løser ikke i sig selv problemet. Og det kommer til at skabe en række praktiske og økonomiske udfordringer og medarbejderflugt. Det håber jeg, man har taget højde for.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024