Pres for barsel til EU’s folkevalgte: ”Reglerne er skrevet til et parlament af midaldrende mænd”

BREV: Det er gammeldags og utidssvarende, at EU-parlamentarikeres stole må stå tomme, hvis de tager barsel eller forældreorlov, lyder det fra flere folkevalgte, der vil have EU-landenes formand, Charles Michel, ind i kampen.

Det skabte sensation, da Junibevægelsens Hanne Dahl i 2009 havde sin datter med til afstemning i EU-Parlamentet. Men det er stadig i dag ikke muligt for parlamentarikerne at tage barsel.
Det skabte sensation, da Junibevægelsens Hanne Dahl i 2009 havde sin datter med til afstemning i EU-Parlamentet. Men det er stadig i dag ikke muligt for parlamentarikerne at tage barsel.Foto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU’s folkevalgte skal ikke tvinges til at vælge mellem deres babyer eller deres demokratiske pligt, hvis de får børn, mens de sidder i Europa-Parlamentet.

Sådan lyder beskeden fra en række EU-parlamentarikere, som vil have formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, ind i kampen for retten til at lade en suppleant træde til ved barsel eller forældreorlov, så deres sæder i Parlamentet ikke står tomme, sådan som det er tilfældet nu.

”Det er principielt problematisk, fordi de vælgere, som har stemt på især de kvindelige medlemmer af Europa-Parlamentet, ikke bliver hørt i den periode, hvor en parlamentariker er på barsel,” siger Karen Melchior (R), der er medinitiativtager til et brev, der i denne uge sendes til Michel.

”Vi skriver 2020, men kvinder og mænd er ikke ligestillet i Parlamentet. Man kan under gældende regler ikke få børn og samtidig have sine vælgere repræsenteret i Parlamentet.”

Det skaber et pres for at komme tidligere tilbage, fordi mine vælgere ikke er repræsenteret.

Linea Søgaard-Lidell
EU-parlamentariker (V)

Heller ikke sygeorlov
Reglerne – eller manglen på samme – er nedfældet i den europæiske valglov, der dikterer forholdene for de 705 parlamentarikere. Det er en lov, som tager hensyn til 27 landes 27 forskellige valgsystemer, herunder at ikke alle giver mulighed for indsættelse af suppleanter.

Problemet er det samme for medlemmer, der må sygemeldes, sådan som det skete for Socialdemokraternes Ole Christensen i 2018. Hans stol stod tom i tre måneder, mens han kom sig oven på en større hjerteoperation.

Forslag til en ændring kan stilles af de folkevalgte selv, men det er EU’s medlemsstater, der med enstemmighed skal godkende dem, hvilket er grunden til, at formanden for EU-landenes klub nu tages i ed.

Karen Melchior gør klart, at der før har været forsøg på at få reglerne ændret ad den formelle vej, men uden held.  

”Derfor skriver vi direkte til Rådet, for nu er vi trætte af at vente,” siger hun.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024