Radikale nærmer sig momsdifferentiering

NYHED: Det Radikale Venstres landsmøde har vedtaget støtte til lavere moms på sunde fødevarer. Nu vil også partiets politikere undersøge sagen.
De radikale medlemmer ønskede på landsmødet i weekenden lavere moms på frisk frugt og grønt. (Foto: radikale.dk)
De radikale medlemmer ønskede på landsmødet i weekenden lavere moms på frisk frugt og grønt. (Foto: radikale.dk)
Niels Th. Dahl

Der er fortsat bevægelse i de politiske holdninger til differentieret moms på fødevarer.

Det Radikale Venstre vil således nu også have undersøgt en mulig momsnedsættelse på frisk frugt og grønt for at finde ud af, hvor meget det vil koste, og hvordan det praktisk kan hænge sammen.

"Vi vil gerne forsøge at få afdækket økonomien i en momsdifferentiering, eventuelt gennem en høring på Christiansborg - og også få afdækket, hvor besværlig en administration af en ordning egentlig er. Hvis det viser sig, at der er god økonomi i det, så vil jeg forsøge at overbevise resten af gruppen," siger De Radikales skatteordfører Poul Erik Christensen.

Pres fra baglandet
Det var Det Radikale Venstres landsmøde, der i weekenden vedtog en resolution om, at partiet skal arbejde for at nedsætte momsen på frisk frugt og grønt. Det skete, selvom partiets ledelse og folketingsgruppe egentlig hidtil har været imod idéen og i stedet går ind for en forhøjelse af afgifterne på bl.a. slik og sodavand.

Hvis det viser sig, at der er god økonomi i det, så vil jeg forsøge at overbevise resten af gruppen.

Poul Erik Christensen
Skatteordfører for Det Radikale Venstre

Landsmøderesolutionen er ikke er bindende for Den Radikale folketingsgruppe, men baglandets tilkendegivelse har alligevel sat skub i planerne om en undersøgelse af momsdifferentieringen.

"Vi ville da være nogle skarn, hvis vi ikke tog hensyn til resolutionerne på landsmødet. Det er en god tanke, at man vil sænke prisen på sund mad som frugt og grønt - men jeg ville bare gerne have haft beslutningen udsat, indtil økonomien i sådan et forslag er helt afdækket. Nu må vi så få det gjort," siger Poul Erik Christensen.

Flere og flere støtter tanken
Med beslutningen lægger De Radikale sig i kølvandet på flere andre af Folketingets partier og sundhedsordførere, der i stadig højere grad argumenterer for at lette momsbyrden for den sunde mad.

Både SF, Enhedslisten og Ny Alliance er således erklærede tilhængere af differentieret fødevaremoms - og selvom regeringens og Dansk Folkepartis officielle politik stadig er imod, støttes tanken også af de borgerlige sundhedsordførere Jørgen Winther (V), Birthe Skaarup (DF) og Helle Sjelle (K).

De Konservatives formand Bendt Bendtsen og familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) vil heller ikke på forhånd afvise tanken, men de ønsker begge forslaget undersøgt i den forebyggelseskommission, regeringen planlægger at nedsætte i løbet af efteråret.

Så længe behøver De Radikale imidlertid ikke vente for at beslutte sig, siger Poul Erik Christensen:

"Der vil gå for lang tid med forebyggelseskommissionen. Alle er jo helt enige om, at det er sundt at spise frugt og grønt. Det, vi skal have undersøgt, er, om vi får nok sundhed for pengene, og om det kan skabe et problem et andet sted, hvis vi løser det her," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Erik Christensen

Fhv. MF (R), regionsmedlem, Region Midtjylland, byrådsmedlem, Skive Kommune
Typograf (Hovedgård Bogtrykkeri 1962)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024