Rosenkrantz-Theil vil have styr på STU: "På andre velfærdsområder fanger vi bedre, når tingene ikke kører så godt"

Ungdomsuddannelserne for unge med særlige behov er vokset vildt, og der er brug for bedre kvalitetsstandarder og mere valgfrihed, mener Pernille Rosenkrantz-Theil. Hun nærmer sig en aftale om STU’en efter længere tids forhandlinger.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Partierne har forhandlet siden december. Men nu nærmer en ny aftale om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) sig.

En aftale, der ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), skal samle trådene i et STU-system, der har vokset sig vildt.

Kvaliteten i uddannelserne er for svingende, og der er ingen standarder for, hvad de forskellige institutioner rundt i landet, skal kunne tilbyde den unge med særlige uddannelsesbehov, mener hun:

{{toplink}}

”Nogle steder er kvaliteten meget høj. Der kan vi virkelig være stolte af det, som velfærdssamfundet har skabt. Og så er der nogle huller i osten.”

Hun lægger op til, at man laver en national specialplanlægning, som man kender det fra eksempelvis sygehusområdet, hvor man ved, hvilke diagnoser der kræver hvilke behandlinger og specialiseringer.

”På sygehusområdet har man specialplanlagt, så man nogenlunde ved, hvilke tilbud der skal være til stede, når vi har at gøre med de forskellige problematikker. Og det har man slet ikke på det specialiserede område,” siger Rosenkrantz-Theil.

"På andre velfærdsområder fanger vi bedre, når tingene ikke kører så godt," siger ministeren.

Der er i dag ingen officiel opgørelse over, hvor mange STU-tilbud, der findes, og hvad de forskellige institutioner tilbyder. Der findes heller ikke faste standarder for, hvilke diagnosesammensætninger, der kræver hvilke undervisningstilbud. 

Fakta

Om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU)

Unge under 25, der ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse, har et retskrav på at få tilbudt en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU).

Uddannelsen er ikke kompetencegivende til videre uddannelse eller erhverv. Den har til formål, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse.

 


Kilde: Børne- og Uddannelsesministeriets hjemmeside

Ministeren forestiller sig en fremtid, hvor der samarbejdes mere systematisk om de mere specialiserede opgaver:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024