Sådan fordeler bredt flertal pengene fra social investeringsfond

DEAL: Den Sociale Investeringsfond skal i 2020 investere i udsatte børn og unge, trivsel, arbejdsmiljø og forebyggelse af livsstilssygdomme. Det har et bredt flertal af partierne bag investeringsfonden besluttet.

Partierne bag Den Sociale Investeringsfond er nu klar med temaerne for de investeringer, som fonden skal se på i 2020. Blandt andet skal fonden fortsat have fokus på virkningsfulde indsatser for anbragte, og det ligger ifølge socialministeren i tråd med S-regeringens retning for socialpolitikken.
Partierne bag Den Sociale Investeringsfond er nu klar med temaerne for de investeringer, som fonden skal se på i 2020. Blandt andet skal fonden fortsat have fokus på virkningsfulde indsatser for anbragte, og det ligger ifølge socialministeren i tråd med S-regeringens retning for socialpolitikken.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon Lessel

Partierne bag Den Sociale Investeringsfond er blevet enige om fastlæggelsen af fondens investeringsområder i 2020.

Her skal fonden arbejde med at udvikle og investere i indsatser inden for temaerne udsatte børn og unge, trivsel, arbejdsmiljø og forebyggelse af livsstilssygdomme.

De valgte temaer er i hovedtræk en forlængelse af de investeringsområder, der blev fastlagt for fondens arbejde i 2019. Også her var anbragte børn, livsstilssygdomme og arbejdsmiljø på dagsordenen. Det nye er i år, at indsamtsområdet vedrørende anbragte unge udvides til også at omfatte hjemløse unge.

Fondens fokus på trivsel og anbragte unge ligger ifølge social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i tråd med den vej, som regeringen allerede har lagt for socialpolitikken.

"Vi skal investere i mennesker, ikke mindst når det gælder udsatte børn og unge. Det betaler sig, for hvis vi løfter udsatte mennesker, er det godt for den enkelte, og det frigør samtidig kræfter til bedre velfærd. Vi ved for eksempel, at mange unge mistrives, hvilket kan gå ud over både skolegang, uddannelse og job. Her skal vi sætte tidligt ind, så udfordringer i opvæksten og ungdommen ikke følger med langt ind i voksenlivet," siger ministeren i en pressemeddelelse.

Får mere frihed
Den Sociale Investeringsfond blev etableret som en del af satspuljeaftalen for 2018.

Formålet med fonden er, at den skal bruges til at udvikle nye helhedsorienterede indsatser til socialt udsatte borgere. Samtidig skal fonden være med til at udbrede indsatser, der har vist sig allerede at have effekt. Det skal ske ved at udvikle i et samspil mellem den offentlige sektor, den private sektor og civilsamfundet. Eksempelvis ved at skabe rammerne for, at kommuner kan indgå samarbejde med fonde eller pensionsselskaber, der ønsker at investere i velfærdsløsninger eller sociale indsatser. 

Fonden har været opdelt i to underfonde: En investeringsfond og en en udviklingsfond. Førstnævnte har haft til opgave decideret at foretage investeringer i sociale indsatser, mens udviklingsofnden har haft til formål at udvikle investeringsprogrammerne.

Med den nye aftale får fonden nu mere fleksible rammer, da temaerne nu kommer til at indgå i begge underfondes arbejde. Tidligere har et tema været bundet til en af de respektive underfonde.

Dokumentation

Om Den Sociale Investeringfond
Den Sociale Investeringsfond blev til som en del af aftalen om satspuljen for 2018, der blev indgået af regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF og vedtaget i december sidste år. 

Fonden er opdelt i to dele:

En investeringsfond, som skal investere i konkrete sociale investeringsprogrammer.
En udviklingsfond, der skal arbejde med at udvikle og modne sociale investeringsprogrammer.

Den Sociale Investeringsfond har en samlet startkapital på 78 millioner kroner, herunder 28 millioner kroner i udviklingsfonden og 50 millioner kroner i investeringsfonden.

Det er aftalepartierne bag fonden (S, V, DF, R, SF, K, ALT og LA), som årligt beslutter, hvilke temaer fonden skal arbejde med.

I 2019 var temaerne anbragte børn og unge og derudover at udvikle investeringsprogrammer inden for områderne arbejdsmiljø, borgere i risiko for livstilssygdomme og børn af misbrugere. Det kan du læse mere om her.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024