SF og EL: Genindfør det obligatoriske helbredstjek for flygtninge

FLYGTNINGE: Blot 13 ud af 88 kommuner har en systematisk indsats, der kan opspore flygtningebørn med psykiske problemer. SF og Enhedslisten ønsker derfor at genindføre det obligatoriske helbredstjek for flygtninge. Socialdemokratiet vil stille spørgsmål til integrationsministeren på baggrund af tallene.

13 ud af 88 adspurgte kommuner svarer ja til, at de har en systematisk indsats til at opspore flygtningebørn med psykiske udfordringer i daginstitutioner og folkeskolen. Det møder kritik fra bl.a. Dansk Psykolog Forening. SF og Enhedslisten vil derfor genindføre det obligatoriske sundhedstjek.
13 ud af 88 adspurgte kommuner svarer ja til, at de har en systematisk indsats til at opspore flygtningebørn med psykiske udfordringer i daginstitutioner og folkeskolen. Det møder kritik fra bl.a. Dansk Psykolog Forening. SF og Enhedslisten vil derfor genindføre det obligatoriske sundhedstjek.Foto: /ritzau/Asger Ladefoged
Simon Lessel

44 ud af 88 adspurgte kommuner har ikke en systematisk indsats til at opspore flygtningebørn i daginstitutioner og folkeskoler med psykiske problemer.

Det kunne være interessant at høre hende om, hvorfor indsatsen på det her område ikke er mere systematisk, og om ministeren agter at gøre noget ved det.

Yildiz Akdogan (S)
Psykiatriordfører

Samtidig er det kun 13 ud af de adspurgte 88 kommuner, der kan svare ja til, at de har en decideret systematisk indsats rettet mod at finde frem til flygtningebørn med psykiske problemer og krigstraumer. Det skriver P - Psykologernes fagmagasin.

Det er forkert at konkludere, at kommuner, der ikke systematisk opsporer nyankomne flygtningebørn for krigstraumer, ikke sikrer børnene den støtte, de har brug for.

Thomas Adelskov (S)
Formand for Social- og Sundhedsudvalget, KL

Seniorforsker Edith Montgomery ved Dignity - Dansk Institut Mod Tortur kritiserer udviklingen og siger til magasinet, at tallene er et udtryk for, at kommunerne “ikke gør nok for at opspore de flygtningebørn, der har det svært”.

Og også Dansk Psykolog Forenings formand, Eva Secher Mathiasen, kalder kommunernes indsats på området for alt for tilfældig og siger til fagmagasinet, at “alt for mange flygtningebørn svigtes” på den baggrund.

Socialdemokratiets psykiatriordfører, Yildiz Akdogan, kalder tallene for den manglende systematik på området “bekymrende” og mener, at der er risiko for, at man ved den manglende systematik kan ende med at “udskyde regningen” til senere, hvis man opdager flygtningebørn med psykiske lidelser for sent.

“Hvis de psykiske problemer ikke bliver opsnappet tidligt, så kan det have konsekvenser på sigt, der ikke er til gavn for nogen,” siger Yildiz Akdogan til Altinget.

Hun agter derfor at stille spørgsmål til ministeren på baggrund af tallene.

“Det kunne være interessant at høre hende om, hvorfor indsatsen på det her område ikke er mere systematisk, og om ministeren agter at gøre noget ved det, samt hvad ministeren mener, der kan være af konsekvenser,” siger Yildiz Akdogan.

SF og EL: Genindfør systematisk helbredstjek
Det obligatoriske helbredstjek af flygtninge med opholdstilladelse blev afskaffet af regeringen i samarbejde med KL i foråret 2016. Om en flygtning skal tilbydes en helbredsvurdering, beror nu på et konkret skøn for den enkelte flygtning ude i de respektive kommuner.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024