Kronik

Tech-direktør: Selvforskyldte benspænd skaber modstand mod implementering af AI i sundhedsvæsenet

Danmark har en særlig evne til at gøre simple ting unødigt komplekse. Vi har en stærk "not-invented-here-"kultur, hvor frygten for at fejle overstiger lysten til succes. Det spænder ben for alle de AI-løsninger, der allerede findes på markedet, skriver Ulrik Rokkedal Therkildsen.

AI-løsninger kan fjerne bias og subjektivitet og forbedre patientforløbene, skriver Ulrik Rokkedal Therkildsen.
AI-løsninger kan fjerne bias og subjektivitet og forbedre patientforløbene, skriver Ulrik Rokkedal Therkildsen.Foto: Monika Skolimowska/AP/Ritzau Scanpix
Ulrik Juul Rokkedal Therkildsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark har vi årligt over 400.000 indrapporterede utilsigtede hændelser i sundhesvæsnet, som leder til uhensigtsmæssige patientforløb, senfølger, eller mere alvorlige komplikationer eller død.

Hvis død indenfor 30 dage efter kirurgi var en sygdom, var den verdens tredje mest dødelige. Vi udbetaler årligt over én milliard kroner i patienterstatninger, hvor de to største poster er billeddiagnostik og ortopædkirurgi. To områder, hvor kunstig intelligens i særlig grad kan understøtte patientsikkerheden.

I Human Bytes er vi leverandøren bag to af de seneste tre års offentlige digitaliseringspriser. I 2021 vandt Region Hovedstaden med vores AI til brystkræft-screening, hvor regionen har dokumenteret, at arbejdsbyrden er reduceret med over 30 procent, og kræftdetektion er steget markant – særligt små invasive kræftformer.

I år vandt Region Nordjylland med vores løsning til knoglebrud i skadestuen, hvor regionen har reduceret ventetiden og fejldiagnostik markant, samtidig med at kompetenceudviklingen og medarbejdertrivslen styrkes.

Ovenstående er blot to use-cases, som er implementeret i Danmark, men lignende AI-løsninger findes på en lang række andre kliniske områder med tilsvarende værdiskabelse. Samtidig giver disse muligheden for markant bedre patientforløb, mere lighed i sundhed og aflastning af sundhedspersonalets arbejdsbyrde.

Danmark halter langt bagefter

Vi kender alle til de markante udfordringer, som både Danmark og resten af Europa står overfor, med flere ældre og multisyge, sammenholdt med færre sundhedsfaglige.

Ifølge Finansministeriet mangler vi omkring 40.000 sundhedsfaglige om blot fem år. Den gode nyhed er dog, at langt de fleste løsninger på nutidens – og fremtidens – udfordringer såmænd er her allerede.

Vi har opbygget et fejlagtigt narrativ om, at vi i Danmark har et særligt succesfuldt innovativt miljø.

Ulrik Rokkedal Therkildsen
Administrerende direktør, Human Bytes

Men kigger vi ud imod Europa, så halter Danmark desværre langt bagefter. Vores nordiske nabolande er også langt fremme og indkøber AI-løsninger nationalt til både radiologi, stråleterapi, øjensygdomme og meget andet.

Når vi for eksempel fejrer kunstig intelligens til knoglebrud som årets fremmeste innovation i Danmark, så er det tankevækkende, at præcis tilsvarende løsninger allerede er implementeret i mere end 500 klinikker alene i Europa.

Desværre er vi i Danmark for langsomme til at tage AI-løsningerne i brug. Vi har etableret en lang række (selvforskyldte) benspænd, modstand mod forandring og en særlig evne til at gøre simple ting, unødigt komplekse. Vi har en stærk "not-invented-here-kultur, og frygten for at fejle overstiger lysten til succes.

Vi oplever desværre ofte en misforstået opfattelse af kunstig intelligens, hvor selv erfarne beslutningstagere fejlagtigt tror, at algoritmen kontinuerligt udvikler sig baseret på lokale data. Det er ganske enkelt forkert, når vi taler om klinisk AI-software som CE-mærket medicinsk udstyr. 

I virkeligheden er det faktisk en tilsnigelse at kalde det AI, da der ret beset er tale om fastlåst software, der blot er udviklet ved hjælp af kunstig intelligens. AI-løsningerne er regulatorisk godkendte og i samme risikoklasse som for eksempel et ballonkateter eller et sårpleje-produkt.

At produktet så er sikkert at anvende, er langt fra det samme som, at en given AI-løsning også skaber værdi. Værdiskabelsen afhænger i stor grad af den kontekst, den implementeres i, for eksempel de eksisterende kompetencer og ressourcer i den pågældende afdeling, og om man optimerer processerne til de nye værktøjer.

Et fejlagtigt narrativ

En anden barriere for skalering af AI-løsninger med dokumenteret værdiskabende effekt er uambitiøs forskning. Alt for mange ressourcer fra store fonde og skattekroner allokeres til at opfinde kopiprodukter, oftest fordi man ikke har lavet en ordentlig markedsafdækning.

Temadebat

Hvordan skal kunstig intelligens udbredes i det offentlige?

En ny AI-taskforce skal udbrede kunstig intelligens i det offentlige Danmark.

Altinget Digital sætter taskforcens opgave til debat og spørger, hvor og hvordan det gøres bedst – og er det helt uden faldgruber? 

Find hele debatpanelet her.

Vil du deltage i debatten, kan du skrive til debatredaktør Lasse Sjøbeck Jørgensen.

Udover at det selvsagt er konkurrenceforvridende, så er det også skadeligt for dansk innovation og i visse tilfælde etisk uforsvarligt overfor danske patienter, da sådan 'innovation' forsinker, at man indkøber og ibrugtager en af de mange eksisterende løsninger.

Vi har opbygget et fejlagtigt narrativ om, at vi i Danmark har et særligt succesfuldt innovativt miljø. Når jeg kigger efter nye danske virksomheder, som har udviklet medicinsk udstyr og solgt det til blot to kunder i Danmark i løbet af de sidste ti år, så kan jeg i skrivende stund kun komme få i hu.

For at få dansk innovation indenfor AI til sundhed op i verdensklasse, så har vi i første omgang brug for en erkendelse af, at langt størstedelen af alle teknologiske løsninger, der historisk og i dag kan forbedre vores sundhedsvæsen (desværre) ikke kommer fra Danmark.

Vi er nødt til at tage disse eksisterende AI-løsninger, som reelt er hyldevarer, og sætte dem i drift. Det vil løfte udgangspunktet for dansk innovation markant, og vi 'står på toget' og kan høste øjeblikkelig effekt og erfaringer – og så starte 'rigtig' innovation herfra.

Ansvarlig ledelse

At ibrugtage kunstig intelligens kræver ikke store juridiske overvejelser, strategiprocesser eller komplicerede 'change management'-planer. De fleste AI-løsninger kræver sjældent mere end blot få timers træning, da de understøtter eksisterende processer. De hjælper alene fagpersonerne til at træffe hurtigere og bedre beslutninger.

Derfor er min anbefaling, at vi i større grad skal få ansvar, mandat og budget for kunstig intelligens som medicinsk udstyr ud til afdelingsledelserne. De står i frontlinjen ved patienterne og har erfaring og kompetencer til at købe langt mere kompleks medicinsk udstyr, end AI til beslutningsstøtte.

Implementering af AI kræver ikke modig ledelse, men ansvarlig ledelse.

Ulrik Rokkedal Therkildsen
Administrerende direktør, Human Bytes

Vi ved også, at AI kan reducere bias og subjektivitet ved at sikre en høj ensartet kvalitet. Indenfor kræftbehandling med stråleterapi ved vi, at indtegning af risikoorganer som led i behandlingsplanerne har en stor grad af subjektivitet og tager op imod to timer at lave per patient.

Her kører AI rutinemæssigt flere hundrede steder i hele Europa (og i Norden) og giver nu patienterne en høj ensartet kvalitet på blot få minutter.

Resultaterne er markante og kan reproduceres tilsvarende overalt i Danmark, præcis som det er sket i resten af Europa. Vi har solgt AI-løsninger i seks forskellige lande, og vores erfaringer er, at resultaterne er tilsvarende, uanset hvor de implementeres.

Vi ser, at de kan reducere arbejdsbyrden markant, forbedre kompetenceudvikling og trivsel hos personalet samt skabe tryghed for patienter og pårørende. Vigtigst af alt kan AI-løsninger fjerne bias og subjektivitet og forbedre patientforløbene.

Vi har også en meget vigtig kreds af AI-skeptikere. Dem skal vi lytte til – og vurdere de huller, de finder i osten. Men det er en ledelsesopgave at vurdere, om de er 'showstoppere,' og hvornår 'godt nok, er godt nok'.

Og så skal vi alle generelt bruge lidt mindre tid på at være bekymret, og lidt mere tid på at være forberedt. Implementering af kunstig intelligens kræver ikke modig ledelse, men ansvarlig ledelse.

Erfaring viser, at patienterne faktisk gerne vil AI. Så Lad os få patienterne tilbage i centrum. Lad os fjerne alle de selvforskyldt benspænd, høste gevinsterne og få Danmark i toppen for udvikling og anvendelse af kunstig intelligens til sundhed. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Juul Rokkedal Therkildsen

Administrerende direktør, Human Bytes, stifter, Njord8
diplom i virksomhedsadministration, informatics og management accounting

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024