Kommentar af 
Christine Antorini

Tre lavthængende frugter kan stoppe frafaldet af sygeplejestuderende

Sygeplejestuderende bruger både meget tid og mange penge på transport til og fra deres praktikplads, kvaliteten af deres praktik er meget blandet, og fleksibiliteten for at få et studie- og arbejdsliv til at hænge sammen er lille. Det kan vi gøre noget ved – allerede nu, skriver Christine Antorini.

Der kommer ingen god sundhedsreform uden flere social- og sundhedshjælpere og assistenter samt flere sygeplejersker i hele Danmark, skriver Christine Antorini.
Der kommer ingen god sundhedsreform uden flere social- og sundhedshjælpere og assistenter samt flere sygeplejersker i hele Danmark, skriver Christine Antorini.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Christine Antorini
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så kom regeringens udspil til en sundhedsreform med ambition om, at alle borgere i Danmark også i fremtiden kan få den nødvendige hjælp og behandling.

Der kommer mange flere ældre, vi vil i langt højere grad få en eller flere kroniske sygdomme som KOL, demens, diabetes eller leddegigt – og adgangen til gode sundhedstilbud er ikke bare geografisk men i lige så høj grad socialt ulige fordelt.

Hvor der tages fat på en langt bedre fordeling af læger i hele Danmark lige fra flere regionale uddannelsespladser til lægestuderende til at fordele speciallæger også til mindre sygehuse, er social- og sundhedsassistenter, sundhedshjælpere og sygeplejersker mærkeligt fraværende i regeringens udspil.

Der er ellers masser af gods at hente inspiration fra, nemlig Robusthedskommissionen, der fremlagde sine anbefalinger for et år siden om at skabe attraktive arbejdspladser, faglig fleksibilitet og praksisnær efteruddannelse, der fastholder medarbejderne.

Der kommer ingen god sundhedsreform uden flere social- og sundhedshjælpere og assistenter samt flere sygeplejersker i hele Danmark.

Rekruttering og fastholdelse handler om faglige muligheder, udvikling og et godt kollegialt fællesskab.

Christine Antorini

Jeg startede for et år siden som sygeplejestuderende, og der er nogle lavthængende frugter at plukke for at fastholde de studerende og allerede her og nu bidrage til flere medarbejdere.

Knap 20 procent af sygeplejestuderende stopper desværre på deres uddannelse i løbet af det første år – og det samme gør sig gældende for social- og sundhedselever – bare inden for det første halve år.

Tænk, hvis vi sammen kunne reducere frafaldet det første år til ti procent? Så vil der alene med denne indsats være cirka 800 flere sygeplejestuderende, der bliver færdige som sygeplejersker, end i dag – alt andet lige.

Da studier og vilkår er forskellige for de to uddannelser, fokuserer jeg her alene på sygeplejeuddannelsen med tre lavpraktiske forslag til at fastholde flere studerende i uddannelsen.

Læs også

Nogle af de gennemgående udfordringer som sygeplejestuderende er, at de bruger både meget tid og mange penge på transport til og fra deres praktikplads, kvaliteten af deres praktik er meget blandet, og fleksibiliteten for at få et studie- og arbejdsliv til at hænge sammen er lille. Det kan vi gøre noget ved – allerede nu.

En af adelsmærkerne ved sygeplejeuddannelsen er, at det er en vekseluddannelse mellem teori og praktik. Det er virkeligt fedt, at vi møder de mange muligheder for spændende arbejdspladser to måneder hvert halve år.

Vi skal både på plejehjem, i hjemmeplejen, på hospital, i psykiatrien og har mulighed for udlandspraktik. Det er skolerne, der tildeler vores praktiksteder i et samarbejde med regionerne. Vores skole har meldt ud, at den gør sig umage med at finde praktiksteder i nærheden af, hvor vi bor, og ikke hvor vi går i skole.

Jeg studerer eksempelvis i Hillerød, men bor på Amager. I Region H er der gode offentlige transportmuligheder, ligesom jeg kan købe et såkaldt Ungdomskort (ja, det hedder det), hvor jeg for 650 kroner om måneden kan anvende al offentlig transport i regionen. Det er nemt for mig at passe min skole, der ligger lige på S-togsnettet, og jeg har fået praktikpladser i København, som jeg kan cykle til.

De lavthængende frugter vil gøre det mere attraktivt at søge og gennemføre sundhedsuddannelserne og helt sikkert reducere frafaldet markant.

Christine Antorini

Men mange sygeplejestuderende i andre regioner har ikke samme mulighed. Det er helt almindeligt, at selvom man læser til sygeplejerske i Næstved, så får man tildelt praktik i Nykøbing F.

I denne region er der ikke Ungdomskort, men det vil næppe gøre stor gavn, for det offentlige transportnet vil aldrig blive udbygget til det samme som region H. De skal derfor køre selv. Det er dyrt, mange har ikke bil, og sygeplejestuderende får ikke transportgodtgørelse til praktikstedet, selvom andre uddannelser gør.

Det er en meget lavthængede frugt at sikre transportgodtgørelse til sygeplejestuderende – og ikke mindst planlægge praktikforløb med hensyn til, hvor den studerende bor. Regeringen har netop indført et befordringsfradrag for studerende, der bor i 25 yderkommuner, men der er brug for det for alle – ligesom eksempelvis lægestuderende og lærlinge kan få.

Der er alt for stort udsving i de studerendes praktikforløb. Mange har et fagligt og socialt godt praktikforløb, som jeg eksempelvis har haft på Rigshospitalet.

Men mange af mine medstuderende har fået en lunken modtagelse: Ingen velkomstplan eller forløbsbeskrivelse, ingen daglig vejleder, og der er ikke tid til oplæringen. Nogle praktikstuderende bliver endda placeret for sig selv til frokost, så man ikke forstyrrer de faste medarbejdere.

Mange stopper i løbet af det første år på grund af dårlige oplevelser i praktikken. Jeg kan godt forstå, hvis studerende tænker, at drømmen om den kommende arbejdsplads lider et alvorligt knæk.

Det er også en virkeligt lavthængende frugt at gøre noget ved. Rekruttering og fastholdelse handler om faglige muligheder, udvikling og et godt kollegialt fællesskab.

Mit sidste forslag til at reducere frafaldet er at styrke fleksible uddannelsesmuligheder. De fleste professionshøjskoler har mindst ét sted i regionen, hvor de tilbyder en fleksibel uddannelse med mulighed for virtuel undervisning hjemmefra.

Om skiribenten

Christine Antorini er tidligere børne- og undervisningsminister for Socialdemokratiet og næstformand for SF. Hun var direktør for Life Fonden frem til efteråret 2023 og har siden da læst til sygeplejerske. Hun er desuden forperson for Den danske Unesco-nationalkommission.

Det er attraktivt for mange, eksempelvis hvis man har små børn eller skal supplere sin økonomi med et arbejde på et plejehjem. Men når vi skal i praktik, er det op til praktikstedet, hvilken fleksibilitet de tilbyder.

Rammen for praktikken er typisk, at man er på arbejdsstedet fire dage og har en studiedag. På mit praktiksted fik jeg lov til at placere min ugentlige studiedag. Men nogle steder er der nul fleksibilitet. Stedet bestemmer, hvornår man skal være der, selvom praktikanter ikke indgår i normeringen.

Det er endnu en lavthængende frugt, at regionens og kommunernes praktiksteder også tænker fleksibelt, så de studerende kan få deres studie- og arbejdsliv til at hænge sammen.

Jeg håber, at disse helt lavpraktiske forslag kommer med i den endelige sundhedsreform-aftale, og at den kæmpestore, nye Region Østdanmark læser med her.

De lavthængende frugter vil gøre det mere attraktivt at søge og gennemføre sundhedsuddannelserne og helt sikkert reducere frafaldet markant. Med substantielt flere sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle til det danske samfund, som vi har så hårdt brug for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. MF (S), fhv. børne- og undervisningsminister
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024