Ugens embedsmand: Med den nye Afrika-strategi har Signe Winding Albjerg fået en større spilleplade

Danmarks ambassadør i Uganda, Signe Winding Albjerg, kan i den grad godt mærke, at der er kommet mere fokus på Afrika. Efter 17 år i Udenrigsministeriet er hun stadig grebet af arbejdet, som er mere livsstil end job.

"Det
giver da lige et ekstra boost hele vejen rundt, når danske ministre og andre
højtstående aktører kommer på besøg langt hyppigere," fortæller Signe Winding Albjerg, som også er ambassadør
til Rwanda, Burundi og DR Congo.
"Det giver da lige et ekstra boost hele vejen rundt, når danske ministre og andre højtstående aktører kommer på besøg langt hyppigere," fortæller Signe Winding Albjerg, som også er ambassadør til Rwanda, Burundi og DR Congo.Foto: State House Uganda
Johan Auken Alstrup

Du har været tilknyttet Udenrigsministeriet i både København og som udsendt til Danmarks repræsentationer. Hvad er den største forskel mellem at arbejde på Asiatisk Plads i forhold til en ambassade?

På mange måder er det jo samme arbejdsplads. Man har samme politiske kompas og ledelse og grundlæggende samme kerneopgave: at varetage Danmarks udenrigspolitiske interesser i bred forstand.

Når det så alligevel er meget anderledes at være udsendt, bunder det primært i to forhold:

Blå bog

Signe Winding Albjerg

Karriere:

  • 2022 - nu: Ambassadør, Danmarks ambassade i Uganda
  • 2020 - 2022: Kontorchef, Udenrigsministeriet
  • 2017 - 2019: Souschef, Udenrigsministeriet
  • 2014 - 2017: Chargé d’affaires, Danmarks ambassade i Zimbabwe
  • 2011 - 2013: Ambassadesekretær, Danmarks ambassade i Tanzania
  • 2007 - 2011: Fuldmægtig, Udenrigsministeriet

Uddannelse:

  • cand.scient.pol. (Aarhus Universitet, 2007)

Det ene kan i store træk sammenlignes med departement versus styrelse i andre ministerier: Hjemme laver man primært politik, strategi, sætter rammer og er orienteret mod ministrene, Folketinget og den danske befolkning. Når man så er ude, fører man politikkerne ud i livet, implementerer projekter lokalt og er orienteret mod værtslandet samt tilstedeværende danske borgere, organisationer og virksomheder.

Det andet forhold handler om, at selvom en ambassade også i et land som Uganda i store træk er en dansk arbejdsplads, så opererer man i en anden kulturel og samfundsmæssig kontekst. Tre fjerdedele af mine medarbejdere er ugandere.

Hver dag interagerer vi med ikke blot det ugandiske samfund, men også andre landes diplomater og udsendte. Så det multikulturelle og kerne-diplomatiske islæt er stærkere ude end hjemme. 

Jeg har været udsendt af flere omgange og kan i den grad godt mærke, at den geopolitiske kontekst har ændret sig. Nye spillere er på banen, også i Afrika, nye fronter er trukket op og nye dagsordener fylder.

Også her i regionen kan vi mærke, at manges øjne retter sig mod Afrika i disse år. Det gælder både politisk, hvor der er større interesse for, hvad afrikanske lande mener og ønsker sig i for eksempel internationale forhandlinger om klima, fred og FN-reformer.

Det gælder i forhold til handel og investeringer, hvor vi oplever stødt stigende interesse fra danske virksomheder og investorer i flere afrikanske markeder. Her kommer den nye strategi ind med nye håndtag, der er oplagte at bringe i spil her i regionen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024